Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ziua națională a României pe meleaguri europene

Plecând de la exemplul anului 2015, când Ziua națională a României a fost serbată pe cel mai înalt vârf din Cipru (vârful Olympus–1852 m–munții Troodos), montaniarzii dâmbovițeni grupați în cadrul Asociației Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, și-au propus ca în acest an să ajungă în Republica Cehă pentru a urca, în cadrul “TOP 28” – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene, vârful Sněžka (1603 m) din masivul Krkonoše, munții Sudeți, munți aflați la granița Cehiei cu Germania și Polonia, informează într-un comunicat de presă, președintele Asociației Chindia Jurasic Park, Posta Nicolae.

Fiind situat într-o zonă cu numeroase schimbări geopolitice, vârful este cunoscut cu mai multe nume:  Sněžka (cehă), Śnieżka (poloneză) sau Schneekoppe (germană). Aceste nume amintesc de imaginea pe care o are vârful mai ales în sezonul alb: din germană, Schneekoppe înseamnă „snow top” – „snowy head”, adică vârf înzăpezit. Același sens îl are și traducerea din limba cehă, variantă adoptată în anul 1823. În literatura veche poloneză, vârful aparține munților Góra Olbrzymia, acest lucru însemnând “uriașul montan”.

varful-snezka-1603-m

Prima mențiune documentară a ascensiunii vârfului apare în 1456, an în care un necunoscut negustor venețian îl urcă pentru a căuta pietre prețioase. Prima clădire construită pe acest vârf a fost Capela Sfântul Laurențiu, ridicată în perioada 1665-1681 de către familia sileziană Schaffgotsch, proprietara până în 1945, a muntelui și a minelor deschise în această zonă. Clădirea din lemn a stației meteo a fost ridicată în 1900 și a fost menținută până în anii ’80. Dar, toate aceste informații vor fi actualizate în cursul săptămânii viitoare când expediționarii dâmbovițeni vor sosi în zonă și vor urca pe cel mai înalt vârf al Republicii Cehe.

Plecarea se va face în data de 29 noiembrie 2016, iar în data de 1 Decembrie 2016, de Ziua Naţională, simbolurile României și ale Uniunii Europene vor fi duse pe acest vârf de echipa de montaniarzi. În drum spre zona montană, expediționarii vor face un scurt popas și la Biserică ortodoxă de la Most, ridicată în memoria celor peste 40.000 de ostași români morți pe câmpurile de luptă ale Europei.

Pentru această etapă a expediției, echipa a primit Înalta binecuvântare din partea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon urmând a duce și un Steag arhieresc alături de Steagul Consiliului județean Dâmbovița și Steagul Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița al A.N.C.E. „Regina Maria”. Înmânarea acestor simboluri se va face în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc în data de 29 noiembrie 2016, ora urmând a fi stabilită de autorități.

Revenirea în țară, cu imagini și informații noi, va fi în data de 4 decembrie 2016.

chindia

Distribuie acest articol Oficial Media
Share