Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua Ursului și Baloo- mascota stațiunii Straja

În ziua de 2 februarie este ziua ursului. Tradiţia spune că părinţii îşi ungeau copiii cu untură de urs ca aceştia să fie puternici şi sănătoşi, fiind convinşi că puterea ursului îi este dăruită pruncului. De Stretenie iese ursul din bârlog.
Se zice că dacă ursul îşi vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, aşa că se reîntoarce în culcuşul lui.
Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobişnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câştiga simpatia şi bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere şi bucăţi de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.
Mascota vie a staţiunii Straja, ursul Baloo, a intrat în hibernare încă de la începutul acestui an, prevăzând astfel iarna grea din Masivul Vâlcan, în Valea Jiului. Se întâmplă în contextul în care mai mulți urși au fost surprinși în România fiind treji, deși ar trebui să hiberneze iarna.
Îngrijitorii afirmă că este pentru prima oară când Baloo hibernează atât de mult timp şi, pentru a-l proteja, au montat, în vecinătatea locului în care se află simpaticul urs, un panou prin care roagă să nu fie deranjat. “Baloo a intrat în hibernare pe 3 ianuarie a.c. Este un semn de sănătate, deoarece,  arată cât este de bine hrănit, că şi-a făcut rezervele pentru iarnă şi, mai ales, că nu este deranjat în locul lui. Turiştii, mai ales copiii, au înţeles că Baloo este în hibernare şi că trebuie să-l respecte. De aceea, chiar dacă vin la Baloo, au grijă să nu facă zgomot”,a  declarat Emil Părău, cel care -l are în grijă pe Baloo.
El are și o zi a lui, cât și o competiție de schi destinată copiilor și care-i poartă numele.
Baloo va fi sărbătorit din nou, anul acesta când va ieși din hibernare, pentru ca va împlini 21 de ani și va primi un tort mare de fructe.
.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share