Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alimentele care ofera proteine si carbohidrati: leguminoasele

 

   Fasolea: are un gust excelent si este un aliment de calitate. O cana de fasole contine 227 de calorii si 15 grame de proteine. Este o sursa excelenta de proteine pentru culturistii vegetarieni, dar si pentru cei care vor sa reduca consumul de carne. Consumul de fasole scade riscul de cancer la colon, datorita fibrelor alimentare pe care le contine. Este si o sursa buna de minerale precum molibden, cupru, mangan, magneziu si fier.

beans

   Mazarea: s-a dovedit a fi si foarte bine tolerata de sistemul digestiv si usor asimilata in tesutul muscular. Acest aspect este important pentru ca o digerare si o asimilare mai lenta a proteinelor au sanse mai mari de a produce gaze si balonare. Cele mai multe proteine din plante au rate scazute de asimilare, dar proteinele din mazare sunt exceptii rare. Proteina din mazare este una dintre cele mai bogate surse de amino acid L-arginina. Arginina este un precursor esential al oxidului nitric (ON), responsabil pentru o circulatie sanatoasa. Rolul argininei in formarea ON a facut din acesta un supliment important pentru persoanele ce doresc sa-si imbunatateasca sanatatea cardiovasculara, performanta sportiva si sexuala.

pea

   Nautul: pe lângă conţinutul de proteine vegetale, minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor, calciu, seleniu sau de oligoelemente (oxid de fibre), năutul are în structura sa fibre insolubile, extrem de benefice pentru combaterea constipaţiei şi pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzaţia de saturaţie. Vitamina B6, ce se găseşte din plin în compoziţia năutului, este importantă pentru producţia de serotonină, necesară pentru un somn odihnitor. Îl puteţi consuma fiert, alături de alte legume, înainte de culcare.

ch

   Lintea: indiferent daca este rosie, verde, portocalie, neagra sau maro, lintea este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine de calitate, ea asigurandu-ne in jur de 26 de grame de proteine la doar 100 de grame. Daca o combini cu orez, atunci o sa ai parte de proteina completa si nu o sa mai ai nevoie de carne.

lentil

   Bobul: boabele de bob sunt bogate in saruri minerale, precum calciu, fier, natriu, magneziu, potasiu, protide, glucide, vitaminele A, B, C apoi, proteine, in proportie de 25%, hidrati de carbon, cam 50%, din care zahar, 10%, celuloza, 7,5%, substante grase, doar 1,5%. Boabele de Vicia Faba (bobul) contin o cantitate semnificativa de L-Dopa si stimuleaza la fel de puternic secretia de HGH de catre glanda pituitara ca si hormonul provenit din hipotalamus, somatocrinina.

vi

   Lupinul: are un conținut bogat de proteine vegetale, de patru ori mai mare decât boabele de grâu. Are, de asemenea, una dintre cele mai mari concentrații de fibre. Nu conțin colesterol, gluten și nici iritanți gastrici, spre deosebire de soia, care are o cantitate destul de mare de saponine. Conțin cantități apreciabile de animoacizi esențiali. Făina de lupine are foarte multe proprietăți nutritive și este o bogată sursă de proteine de cea mai bună calitate. Plantă recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, lupinul poate înlocui cu succes carnea, au descoperit oamenii de știință de la Institutul Fraunhofer din Freising, Germania.

lupin

   Soia nemodificata genetic: este recomandata în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate. În plus, datorită conţinutului său bogat în proteine integrale este un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenţa proteinelor animale. Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar.

soia

 

   Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea-  nutritionist sportiv-Timisoara

plantevindecatoare@gmail.com

Citeste si..

 

Proteine vegetale complete

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share