Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐒𝐩𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐕𝐨𝐢 vă îndeamnă pe toți la solidaritate pentru persoanele în vârstă”

Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU, potrivit www.un.org.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă populaţia vârstnică în secolul al XXI-lea şi pentru promovarea dezvoltării unei societăţi pentru toate vârstele. Printr-o serie de rezoluţii ulterioare, Adunarea Generală a ONU şi Consiliul Economic şi Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înfiinţate departamente specializate pe acest gen de probleme.

Populaţia de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde în 2030

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Şi în România, potrivit aceluiaşi studiu, segmentul populaţiei vârstnice va înregistra o tendinţă accelerată de creştere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populaţiei, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%. Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, în România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021. Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale. În România, persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi de măsurile de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia, potrivit www.mmuncii.ro. Persoanele vârstnice dependente – care şi-au pierdut autonomia funcţională fizică, psihică, intelectuală – beneficiază conform Legii nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare, de servicii sociale de îngrijire şi asistenţă acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidenţiale – cămine pentru persoane vârstnice. Dincolo de datele statistice despre sărbătoare, această zi reprezintă o dovadă a preţuirii sincere şi a respectului pe care noi toţi le datorăm persoanelor aflate la vârsta senectuţii, pentru toate eforturile şi realizările înregistrate de-a lungul timpului.  Ministerul Muncii și Solidarității Sociale organizează în perioada 01-31 octombrie 2022, Concursul de identificare a celor mai bune practici în serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice. Concursul se adresează furnizorilor publici și privați de servicii sociale și va contribui la Reforma îngrijirii de lungă durată pentru persoanele vârstnice și promovarea îmbătrânirii active.  Totodată MMSS a finalizat Strategia privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030 și are în curs de elaborare proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii asistenței sociale nr.292/2011, care are un capitol dedicat îngrijirii de lungă durată.

” 1 Octombrie este ziua în care celebrăm înțelepciunea și noblețea spirituală a tuturor persoanelor ajunse la vârsta a treia, a bătrânilor care nu obosesc să ofere copiilor și nepoților lecția demnității și a moralității de care tinerii noștri de astăzi au atâta nevoie. Istoria trebuie să le recunoască bătrânilor sacrificiul pentru păstrarea integrității și independenței țării, pentru construirea și dezvoltarea economiei, educației, culturii și avuției naționale. Lor li se datorează faptul că cei tineri pot trăi astăzi în libertate, avuție și democrație. Se spune că cine nu are bătrâni să-și cumpere! Sunt crescută la țară și îmi amintesc cât respect era pentru persoanele în vârstă. Din păcate, astăzi, persoanele în vârstă nu se bucură de respectul pe care îl merită! Urez „La mulți ani!”, de Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, și îmi doresc ca atât autoritățile, cât și societatea civilă, să acorde mai mult respect și atenție celor care au ajuns la vârsta a treia. Fiecare zi este importantă pentru fiecare dintre noi și, în context, ar trebui să-i facem să zâmbească, să se bucure și să se simtă apreciați și respectați, mai mult decât oricând, pe cei mai în vârstă ca noi!.
Avem ocazia fericită de a învăţa din exemplele de viaţă pe care ni le oferă persoanele de vârsta a treia, pe care cu onoare le avem alături, de a înţelege mai bine ce înseamnă continuitatea, consecvenţa, ataşamentul faţă de valorile şi faţă de principiile pe care se bazează comunitatea. Din înţelepciunea senectuţii am învăţat că familia este un cult la români, este un simbol în care credem şi în care ne regăsim, ne sunteţi bunici şi îndrumători, ne oferiţi exemple de urmat. Ştim că veţi transmite mai departe, generaţiilor tinere, experienţa şi poveţele dumneavoastră. Vă mulţumim pentru acest sentiment de încredere şi de stabilitate pe care ni le dăruiţi zi de zi. 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐞, subliniază importanța creșterii nivelului de 𝑒𝑚𝑝𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑜𝑣𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 acestora. 𝑺𝒂̆-𝒊 𝒊𝒖𝒃𝒊𝒎,𝒔𝒂̆-𝒊 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂̆𝒎 𝒔̦𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒍𝒆 𝒂𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂̆𝒎 𝒐 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂̆ 𝒍𝒊𝒏𝒊𝒔̦𝒕𝒊𝒕𝒂̆ 𝒃𝒂̆𝒕𝒓𝒂̂𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒏𝒐𝒔̦𝒕𝒓𝒊 !𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐒𝐩𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐕𝐨𝐢 vă îndeamnă pe toți la solidaritate pentru persoanele în vârstă !”  transmite  𝑷𝒓𝒆𝒔̦𝒆𝒅𝒊𝒏𝒕𝒂 𝑭𝒖𝒏𝒅𝒂𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝑺𝒑𝒆𝒓𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑽𝒐𝒊,  𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂 𝑮𝒓𝒂𝒑𝒊𝒏𝒊, europarlamentar umanist.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share