1.437 de cereri de finanțare pentru apelurile de proiecte aferente Componentei 5 – Valul Renovării

”Ministerul Dezvoltării a finalizat prima etapă de verificare a conformității administrative a proiectelor depuse în cadrul Componentei 5 – Valul renovării din PNRR”  a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, care a menționat că ”autoritățile publice locale care au depus proiecte au la dispoziție maximum CINCI  zile lucrătoare, de la primirea solicitărilor de clarificare, pentru a depune documente justificative în cazul în care, în procesul de evaluare a dosarelor, au fost identificate necorelări în cadrul cererilor și/sau între acestea și documentele suport. Lipsa răspunsului complet și/sau în termen la solicitarea de clarificări va conduce la finalizarea evaluării pe baza informațiilor inițiale”  a mai spus ministrul.

În perioada 1 aprilie 2022 – 30 mai 2022, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare pentru apelurile de proiecte aferente Componentei 5 – Valul Renovării, pe platforma electronică a MDLPA: www.mdlpa.ro/investitii/PNRR. După închiderea apelului de proiecte, cererile de finanțare au intrat în etapa de verificare a conformității administrative și a eligibilității.

După cum este cunoscut, prin Componenta C 5, România beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranței seismice și la incendiu a 4.333 blocuri de locuințe și clădiri publice. Ministerul asigură și o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, în vederea accesării integrale de către România a finanțării europene. ”Valul renovării a fost cel mai mare apel de proiecte lansat până acum, cu cea mai mare finanțare din PNRR, iar numărul record de cereri depuse demonstrează că există o nevoie mare pentru renovarea clădirilor, măsura propusă de noi, prin care nu cerem cotă-parte de la locatari sau de la autoritățile locale, fiind, de asemenea, necesară”, a concluzionat ministrul Cseke Attila. De la închiderea apelului de proiecte și până în prezent, Ministerul Dezvoltării a semnat 28 de contracte de finanțare prin Componenta 5, pentru renovarea integrată și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice. În data de 1 aprilie, Ministerul Dezvoltării a lansat cel mai mare apel de proiecte, cu cea mai mare finanțare de până acum, pentru tranziția către un fond construit verde și rezilient, prin eficientizarea energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de Ministerul Dezvoltării.  Valul Renovării a avut un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, a ajuns la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri și 2.600 clădiri publice. Din această sumă, 130 milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunitățile expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro sunt destinate consolidării seismice a 325 de clădiri publice.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share