Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Decizia adoptată la Bruxelles prevede că, în cazul instituirii stării de alertă la nivel european, această măsură devine obligatorie”

Secretarul de stat, Dan-Dragoș Drăgan, a participat marți, 26 iulie, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, la Bruxelles, în contextul continuării discuțiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionării cu gaz natural pentru iarna următoare. Reducerea dependenței de importurile energetice din Rusia și pregătirea pentru iarna viitoare reprezintă obiectivele principale ale reuniunii extraordinare a miniștrilor. Pentru a veni cu soluții constructive și adaptate actualului context geopolitic și de securitate Comisia Europeană a propus la data de 20 iulie 2022 un plan care cuprinde măsuri coordonate de economisire a gazului natural, în vederea garantării securității aprovizionării cu gaze naturale a UE.

”La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce privește atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de față avem în depozite asigurate 55% din cantitățile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august și așa cum se derulează situația în momentul de față, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie și cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos.  Ceea ce cred că este important de subliniat este că la nivelul consumatorilor casnici, la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii, a serviciilor sociale și a industriei critice se va asigura gazul necesar și vom fi în măsură ca, așa cum am făcut până în acest moment, să continuăm să dezvoltăm capabilitățile de extracție și stocare și de asemenea, să ne îndeplinim angajamentele asumate”, a spus premierul Nicolae Ciucă, în ședința de guvern de ieri.

Prezent la ședință, reprezentantul Ministerului Energiei, secretarul de stat George Niculescu a venit cu următoarele completări:”  Este un acord voluntar în ceea ce privește reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale până la 31 martie 2023. În sensul acesta, am prezentat poziția României, la întâlnirea de ieri, în ceea ce privește stocurile de gaze naturale pe care le avem. Cum ați menționat și dumneavoastră, ne depășim cu mult, din punctul nostru de vedere, cantitatea de gaze naturale înmagazinată, așa cum eram obligați să o facem cu țintă intermediară de 46% până la 1 august din cantitățile de gaze pe care le înmagazinăm zilnic. Estimarea noastră este că la 1 august vom avea un grad de umplere de 58,7% deci cu 12,7% mai mult decât țintă, iar în miliarde de metri cubi, domnule prim-ministru, 58,7% se traduce în 1,8 miliarde de metri cubi, deci cu aproximativ 400 de milioane de metri cubi mai mult decât era ținta intermediară. Această rezervă de gaze naturale pe care am înmagazinat-o, cu siguranță că ne va ajuta să trecem cu bine peste perioada de iarnă. În cazul în care măsura voluntară se transformă într-una obligatorie, așa cum prevede draftul de regulament, reducerea consumului se va face, aşa cum aţi menționat și dumneavoastră, doar pentru anumite sectoare ale economiei. Este rolul nostru să asigurăm că populația, întreprinderile mici și mijlocii și industria critică nu va avea de suferit pe perioada iernii…(…)

România a susținut întotdeauna independența energetică, ne-am dorit întotdeauna și ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și cu energie electrică, de aceea această reducere voluntară, practic, în situația în care se află România, astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă față la această reducere voluntară. Sunt niște flexibilități care se iau în calcul la această reducere, în sensul în care avem gradul de umplere al depozitelor. Acest grad de umplere, de care am vorbit mai devreme, se poate reduce din obligația de reducere de 15%, și de asemenea este luat în considerare și consumul industriei non-energetice, așa cum este el prezentat pe site-ul Eurostat, iar și o cantitate de gaze naturale care se poate reduce din acest procent de 15% . Avem termen până la 31 octombrie să modificăm regulamentul acesta.  În momentul de față, pot să vă spun că consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică și producătorii de energie termică nu vor fi afectați de această obligație de reducere a consumului.

În urma actualizării regulamentului, care avem termen până pe 31 octombrie să o facem, în urma discuțiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, de asemenea, pentru că trebuie să vorbim şi cu companiile producătoare de gaze naturale, vom stabili prin modificarea regulamentului, efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporțional, până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii, consumatoare de gaze naturale, în așa fel încât,  aceste instalații consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic, nu știu, printr-o scădere bruscă a consumului de gaze naturale. V-am spus că decizia adoptată la Bruxelles prevede că, în cazul instituirii stării de alertă la nivel european, această măsură devine obligatorie”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share