Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

11 milioane de euro, fonduri europene pentru recensământul urșilor

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Mediului au lansat, miercuri, un proiect care va estima populaţia de urşi din România, valoarea acestuia ridicându-se la 11 milioane de euro, fonduri europene. De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi instalate peste 1.000 de garduri electrice pentru protecţia bunurilor oamenilor şi a culturilor agricole.
“Primul obiectiv al acestui proiect este un studiu ştiinţific pe populaţia de urs din România, un studiu ştiinţitic care este în premieră chiar mondială la o asemenea populaţie de urs nu s-a făcut nicăieri în lume un studiu bazat pe probe genetice. Studiul cel mai amplu s-a făcut la o populaţie de aproximativ 3.000 de exemplare, cu siguranţă România este mult peste acest număr în ceea ce priveşte populaţia de urs. Ultima raportare din 2016 a însemnat o populaţie între 6.500 şi 7.000  de exemplare”, a explicat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Proiectul prezentat, în valoare de 11 milioane de euro, are ca obiective:  evaluarea populației de urși, prin probe ADN.Acest proces va dura până în 2023, construirea unui țarc în județul Brașov,pentru adăpostirea exemplarelor relocate, cu capacitate de 100 exemplare, instalarea de garduri electrice – peste 1000 bucăți, de diferite tipuri, și monitorizarea lor.
”Evaluarea prin probe ADN, la o populație de asemenea dimensiuni, este o metodă foarte costisitoare, consumatoare de timp ș resurse umane, cu o precizie incertă. Practic este o prezumție că evaluarea clasică, prin observație, făcută de gestionarii fondurilor de vânătoare, mult mai rapidă, nu ar fi făcută cu corectitudine. In plus, evoluția populației de urs este dinamică, metoda ADN este potrivită pentru populații mult mai mici, la care se poate face într-un interval de timp rezonabil. Un țarc de adăpostire pentru urși, de asemenea dimensiuni, va fi de ordinul a câteva mii de hectare, vom vedea ulterior cât este de asemenea foarte costisitor și cu impact social negativ, inclusiv asupra turismului. O abordare artificială. Multe specii de animale preferă moartea captivității. Unele nu au astfel de mecanisme biologice de autoprotecție, dar nu înseamnă că preferă captivitatea. Și oricât de mare va fi țarcul, este minuscul pentru numărul de exemplare ce ar trebui relocate. Luarea unor măsuri de management al populațiilor de urs abia după finalizarea evaluări prin probe ADN a populației de urs, în 2023, ar fi o greșeală uriașă. Întreg proiectul este o concesie făcută spiritului ONG-ist, cu false soluții. Dar… cu mulți bani care vom vedea dacă nu ajung chiar… la ONG-uri” a ținut să declare Constantin Tobescu, din parte FORDAQ.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share