26/09/2021

EXPLOZIV: închiderea termocentralei MINTIA a declanșat războiul declarațiilor !!!

Odată cu închiderea termocentralei Mintia  s-a declanșat un adevărat război politic, cu declarații care mai de care, ce să atragă opinia publică, fiecare dintre părțile implicate, încercând să scoată la lumină, ADEVĂRUL., iar  în spațiul public s-au făcut acuzații grave, inclusiv de ” atentat la siguranța națională”. Redăm mai jos declarațiile prefectului  hunedorean și ale președintelui Consiliului Județean Hunedoara.Concluziile, le trageti dumneavoastră, stimați cititori!

ADEVĂRUL despre cauzele opririi activității la Termocentrala Mintia!!!

” Demagogia liderilor hunedoreni ai Partidului Social Democrat a atins cote de neimaginat.
Metodele de înșelare a publicului, practicate de PSD prin promisiuni mincinoase și discursuri bombastice, sufocă în ultimele zile spațiul de comunicare publică, prin reacții populiste care ocolesc cu bună știință și cu rea credință, adevărul. În anul 2013, când s-a format Complexul Energetic Hunedoara, compania avea 0 lei datorii. În 2019 a ajuns în insolvență, cu peste 3 miliarde de lei datorii, înregistrate sub conducerea managerilor numiți de PSD Hunedoara. Tot în 2013, s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme, în care s-a solicitat să se facă un proiect pentru desulfurare și instalația de șlam dens. Nu s-a întâmplat nimic! S-au complăcut toți directorii social democrați în această situație, până la insolvență. Mai mult, în 2015, conducerea PSD a Ministerului de Finanțe, prin Eugen Orlando Teodorovici, nu a vrut să semneze o ordonanță care reprezenta ajutor de stat pentru cumpărarea certificatelor de CO2. Deși ar fi fost vital ca acest ajutor să fie aprobat până în 30 aprilie, dată limită pentru cumpărarea certificatelor, l-a aprobat în iulie. Întârzierea cu bună știință a însemnat penalități de 100 de euro pe certificat. Iată o altă cauză a insolvenței.
V-ați bătut joc, domnilor social democrați, de Termocentrala de la Mintia și de Complexul Energetic Hunedoara.
Spuneți, domnule Laurențiu Nistor, președinte al PSD Hunedoara, că ați făcut demersuri de aproape doi ani și jumătate pentru ca Termocentrala Mintia să fie preluată de Consiliul Județean Hunedoara și nu ați primit răspuns pozitiv.
Vă informez că Partidul Național Liberal a preluat guvernarea în urmă cu un an și nouă luni, ceea ce înseamnă că, acum doi ani și jumătate, reprezentanții PSD în guvernul de atunci, au fost conștienți că termocentrala nu poate fi dată în plată și preluată de CJH, în condiții legale.
Astăzi, Termocentrala Mintia este oprită pentru că nu există autorizații de mediu. Și tot lipsa acestor autorizații face ca activele acesteia să nu poată face obiectul dării în plată. Dacă nu s-ar fi oprit funcționarea, exista riscul iminent, potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, ca România să plătească sancțiuni financiare deosebit de importante. Această situație vă este cunoscută dar continuați să emiteți comunicate prin care vă plângeți că nu vă dă voie guvernul să preluați termocentrala Mintia. Când ați făcut demersurile în scris, știați că, de fapt, C.J.H. nu are puterea financiară să o susțină iar condițiile pe care le-ați pus pentru o eventuală preluare, sunt peste limitele legii. Dar, pentru dumneavoastră au contat doar beneficiile electorale.
Fără să vă pese de oameni, i-ați amăgit pe energeticieni și familiile lor, fiind conștient că preluarea este imposibilă.
Domnule președinte al PSD Hunedoara, vinovații pentru situația în care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, implicit Termocentrala Mintia, sunt în partidul pe care îl conduceți la nivel județean. Complexul Energetic Hunedoara nu ar fi fost în această situație financiară dacă, atunci când partidul din care faceți parte se afla la guvernare, ar fi încercat măcar să rezolve problemele din Valea Jiului și de la Mintia. Aduceți acuze guvernului actual fără să spuneți nicio vorbă despre faptul că în timpul guvernării PSD, lipsa totală de măsuri economice sau de sprijin social precum și politicile falimentare aplicate, au fost cauzele care au dus la situația economică gravă în care se află astăzi Complexul Energetic Hunedoara. De la preluarea guvernării, Partidul Național Liberal i-a sprijinit pe mineri și pe energeticieni prin mai multe măsuri, inclusiv prin plata de la bugetul de stat a salariilor și tuturor drepturilor bănești, atunci când conturile CEH erau goale.
Acum, ajungându-se în această situație din cauza incompetenței și a dezinteresului total pentru oameni, de care au dat dovadă ani la rând conducerile PSD ale Complexului Energetic Hunedoara, Guvernul României asigură, tot de la bugetul de stat, plăți compensatorii de 10.000 euro pentru fiecare angajat ieșit din sistem și venituri de completare de 3300 lei pe lună timp de patru ani pentru mineri și doi ani pentru energeticieni. De asemenea, guvernul încearcă să repare ce se mai poate repara după ce PSD a devastat, a distrus și a prădat mineritul și energetica hunedoreană și să găsească un investitor real pentru Mintia.
Au fost luate toate măsurile de punere în siguranță, de mentenanță și de conservare pentru instalațiile termocentralei, astfel încât, obligatoriu, investitorul care va veni să poată reîncepe activitatea, pe gaz natural sau orice altă formă de producere în bandă, dar nu cărbune, pentru a produce energie electrică și termică.
Acesta este adevărul despre cauzele care au dus la situația actuală de la Termocentrala Mintia și hunedorenii au dreptul să-l cunoască” a ținut să declare prefectul județului Hundoara, Călin Petru Marian.
După declarațiile și acuzațiile aduse PSD, replica vine acum, din partea președintelui Consiliului Județean Hunedoara:

𝗣𝗿𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗮 𝗵𝘂𝗻𝗲𝗱𝗼𝗿𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿, 𝗻𝘂 𝗮 𝗣𝗡𝗟!

”Momentul în care Guvernul a legalizat „ieșirea din ipocrizie” ar fi trebuit să noteze o nouă etapă în evoluția administrației publice, prin transformarea funcțiilor de prefect în funcții de demnitate publică, aceștia având dreptul de a face parte din partide politice. La nivelul județului  HUNEDOARA  constat cu surprindere că actualul prefect interpretează legea după bunul plac și a reușit în scurt timp să transforme Instituția Prefectului într-o organizație politică locală subordonată Partidului Național Liberal. Până să i se permită apartenența oficială la un partid politic, prefectul Călin Petru Marian părea o persoană echilibrată, cu care se putea conversa constructiv. După ce s-a schimbat legea, actualul prefect s-a transformat într-un comunicator umil al Vetuței Stănescu, executând zi de zi indicațiile primite în punctajele de partid (sau guvern, se pare că sunt aceleași). În numai câteva luni, prefectul liberal a reușit să dezonoreze Instituția Prefectului participând fățiș la campanii electorale, întâlniri de partid și chiar folosind pagina oficială de comunicare a instituției pentru a ura „La mulți ani” Partidului Național Liberal! Cam cât de jos puteți coborî, domnule prefect!?
Ne întâlnim zilnic, prefectura fiind chiriașă în clădirea Consiliului Județean Hunedoara, și zâmbiți, clipiți, ca și cum ați respira zilnic pentru cetățenii județului Hunedoara. În realitate, respirați doar aerul din sediul vechiului PDL, acolo unde, mai nou, mergeți zilnic să luați Lumină.Mie, indiferent ce funcție aș ocupa, mi-ar crăpa obrazul de rușine să declar că tot ce a făcut guvernul PNL pentru Termocentrala Mintia a fost să asigure plăți compensatorii. Dar, văd că dumneavoastră vă este lejer să vă lăudați cu asemenea enormități. De 1 an și 9 luni, atât a fost capabil guvernul care v-a dat post de demnitar public? Atât ați înțeles din rolul pe care îl avea Termocentrala Mintia în sistemul energetic național?
Domnule prefect, credeți că dacă mașina de serviciu vă lasă dimineața la intrarea oficială, la fântâna cu broaște, sunteți mai interesant, mai puternic, mai important? Puțină modestie și ceva mai multă responsabilitate nu v-ar strica. Nici prefectul, nici președintele nu sunt zei trimiși de divinitate. Suntem cu toții oameni aleși sau numiți să ne punem priceperea în slujba binelui public. Dacă puteți face asta, bravo, dacă nu, să vă fie rușine!”  a transmis președintele Consiliului Județean, Laurențiu Nistor.
Este un război ai declarațiilor, da,  cei care suferă sunt  hunedorenii, persoanele disponibilizate din CEH, aproximativ 70 dintre aceștia vor rămâne fără locuri de muncă, iar devenii, fără încălzire în locuințe și în instituțiile publice. 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share