Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

SUA va oferi sprijin urgent pentru România, la toate nivelurile solicitate

O delegație a  Congresului SUA , în fruntea cărora s-a aflat liderul minorității republicane, a mulțumit României pentru modul în care gestionează criza refugiaților din Ucraina. Membrii delegației au vizitat recent România pentru discuții cu oficiali guvernamentali despre securitatea energetică, consolidarea flancului estic al NATO, impactul războiului din  Ucraina asupra economiei României, dar și pentru a-i cunoaște pe cei 1000 de militarii americani dislocați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu delegația congresmanilordin  SUA condusă de liderul minorității republicane din Congres, Kevin McCarthy. Discuțiile au avut în vedere situația generată de agresiunea militară din Ucraina,  gestionarea fluxului de refugiați în contextul crizei umanitare, precum și efectele asupra regiunii.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat că ”România a oferit sprijin cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră, precum și autorităților ucrainene, prin implicarea și coordonarea eforturilor societății cu cele ale instituțiilor statului. Guvernul a pregătit a două etapă de răspuns la criza refugiaților, respectiv integrarea lor socială, prin asigurarea dreptului la muncă cetățenilor ucraineni care rămân în România și a dreptului la educație pentru copiii și tinerii din Ucraina” . De asemenea, premierul a prezentat perspectivele Guvernului și importanța creșterii prezenței americane în Estul Europei și în România pentru întărirea posturii de apărare și descurajare în țara noastră, în perspectiva Summit-ului NATO de la Madrid.
Tema legată de resursele energetice actuale, precum și de perspectiva asigurării independenței energetice a României a fost abordată în cadrul discuției. În acest context, premierul a subliniat importanța colaborării bilaterale pentru construirea grupurilor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și transferul tehnologic de SMR-reactoare mici modulare.
Reprezentanții Congresului SUA au mulțumit României pentru modul exemplar în care a reușit să se mobilizeze pentru a gestiona fluxurile de refugiați – la nivel instituțional, al societății civile și al cetățenilor.
Șeful delegației americane, congressman-ul Kevin McCarthy, a dat asigurări că ”revine la Washington pregătit pentru a susține sprijinul american urgent pentru România la toate nivelurile solicitate: transferul tehnologic american la nivelul SMR-urilor, soluția de finanțare pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă și celelalte programe, care iau în considerare cunoașterea în domeniul nuclear și existența forței de muncă specializată, dar și perspectiva dezvoltării tehnologiei și utilizării la nivelul întregii Europe”. De asemenea, vor fi adăugate elementele de sprijin pentru întărirea flancului Estic, livrările la timp de echipamente și aprobarea transferurilor tehnologice în materie care vor fi solicitate de către partea română.
”Am primit astăzi delegația condusă de domnul Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.
Această vizită este un important semnal de sprijin pentru România și demonstrează încă o dată unitatea transatlantică impecabilă în fața agresiunii Rusiei. În acest context, am discutat despre sprijinirea unei prezențe avansate unitare a NATO pe flancul estic. Trebuie să ne concentrăm toată atenția și toate resursele pe apărarea colectivă și este crucial să avem o apărare coerentă și pe termen lung, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Totodată, am subliniat intenția României de a se implica în reconstrucția Ucrainei după război. Este o datorie firească pentru un stat care se dovedește un bun vecin, cât și o oportunitate economică uriașă pentru firmele românești. În acest proiect finanțat pe axa UE-SUA, România trebuie să își asume cu determinare rolul de lider regional. În același timp, trebuie să accelerăm și să facem progrese concrete în eliminarea dependenței energetice față de resursele rusești. Finanțarea proiectului celor două reactoare de la Cernavodă trebuie să fie o prioritate, dar și construirea de Reactoare Modulare de Mici Dimensiuni (SMRs). Este vital să identificăm soluții de finanțare pentru promovarea acestor proiecte și să beneficiem de asistența concretă ale SUA în această privință.
Mai mult, noul proiect al legii offshore, care va fi depus săptămâna aceasta la Parlament, va contribui semnificativ la creșterea securității energetice a României” a transmis președintele Camerei Deputaților și liderul social democraților.
”Alături de secretarul de stat Marius Bălu, am avut o întrevedere în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu cu membrii unei delegații a Congresului SUA, condusă de Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților. Pe timpul vizitei, congresmenii au fost informați despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și s-au întâlnit cu militarii aliați dislocați în această facilitate militară românească. Am prezentat acțiunile de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic aliat și am mulțumit pentru relevanța adusă acestui proces defensiv prin suplimentarea substanțială a trupelor americane. Am transmis membrilor delegației că, pentru România, rămâne prioritară creșterea capacității de reacție a structurii naționale de forțe, în complementaritate cu derularea, în continuare, a angajamentului SUA și operaționalizării grupului aliat de luptă”a precizat și Seful Statului Major al Apărării, gen. Daniel Petrescu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share