Ziua Întreprinzătorilor 2022 – ediția a 29 a

”Împreună cu Consiliul Județean Galați și Patronatul IMM-urilor din Galați organizăm cea de-a 29-a ediție a evenimentului nostru tradițional: Ziua Întreprinzătorilor!” arată organizatorii.

Tema întâlnirii din acest an este:  „Fondurile Europene 2021-2027 pentru IMM-uri, instrumente şi modalităţi de accesare. Rolul digitalizării în dezvoltarea fenomenului antreprenorial”. La evenimentul care se va desfășura la Galați, la  Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”, sala de conferințe vor participa peste 250 de antreprenori, autorități centrale și locale, mass-media și alți parteneri.

Economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

În ceea ce priveşte evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut, INS a explicat faptul că pe serie ajustată sezonier indicii de volum au fost modificaţi faţă de a doua variantă provizorie ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială. Astfel, dacă potrivit datelor publicate în aprilie PIB a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, noile date arată că economia a consemnat un avans de 1%. „Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.
La începutul acestei luni, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior. Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.
Luni, Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară, în care a arătat că, după o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile.

Agenda evenimentului

– 10:30 – 11:00 Coffee break

– 11:00 – 13:00 Intervenții în plen:

 • Florin JIANU, Președintele CNIPMMR
 • Marcel CIOLACU, Președintele Camerei Deputaților
 • Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, Ministrul transporturilor și infrastructurii
 • Dan NICA, Europarlamentar
 • Costel FOTEA, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi
 • Ioan Marcel BOLOŞ, Ministrul investițiilor și proiectelor europene
 • Adrian-Ionuț CHESNOIU, Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
 • Florin Marian SPĂTARU, Ministrul economiei
 • Ionuț PUCHEANU, Primarul Municipiului Galați
 • Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU, Președintele de onoare al CNIPMMR
 • Reprezentant Banca Comercială Română
 • Manuel FERNANDEZ, CEO Sodexo
 • Nicoleta VATLAVEC, Manager Corporate Groupama Asigurări
 • Daniel SZEKELY, Director Executiv, Clienți IMM și Microbusiness Banca Transilvania
 • Dumitru NANCU, Directorul general al FNGCIMM
 • Sterică FUDULEA, Secretarul General al CNIPMMR

– 13:00 – 13:30 Sesiune de întrebări şi răspunsuri

– 13:30 – 15:00 Business lunch

Moderator întîlnirii va fi  Marian FILIMON, Prim-Vicepreședinte CNIPMMR

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share