Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Putem continua să păstrăm pacea, să prevenim conflictele și să ne protejăm popoarele”

Miniștrii Apărării NATO au încheiat două zile de pregătire pentru viitorul Summit de la Madrid, joi (16 iunie 2022). Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că summitul va aborda domenii cheie, inclusiv descurajarea și apărarea consolidate; sprijin pentru Ucraina și alți parteneri aflați în pericol; un nou concept strategic NATO; o mai bună împărțire a sarcinilor și a resurselor; și cererile istorice de aderare ale Finlandei și Suediei.

Miercuri seara, Aliații s-au întâlnit cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și au continuat sprijinul aliaților și partenerilor pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii Moscovei. Stoltenberg a spus: „Aliații au anunțat asistență suplimentară, inclusiv arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune atât de necesare”. El a subliniat că NATO pregătește un pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, pentru a contribui la îmbunătățirea interoperabilității cu NATO, la tranziția de la echipamentul NATO din epoca sovietică la echipamentul NATO modern și la consolidarea în continuare a instituțiilor de securitate. La discuții s-au alăturat și Georgia, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. Dl Stoltenberg a salutat, de asemenea, reuniunea de ieri condusă de SUA a Grupului de Contact pentru Sprijin pentru Ucraina.

Left to right: General Philippe Lavigne (Supreme Allied Commander Transformation) with Admiral Rob Bauer (Chair NATO Military Committee)

Astăzi, miniștrii aliați au abordat amploarea și designul viitoarei poziții a NATO. Dl Stoltenberg a spus: „Acest lucru va însemna mai multe formațiuni de luptă desfășurate NATO, pentru a consolida grupurile noastre de luptă din partea de est a Alianței noastre. Mai multe apărări aeriene, maritime și cibernetice, precum și echipamente prepoziționate și stocuri de arme. Și un nou model de forță, cu mai multe forțe la o pregătire mai mare și forțe specifice prealocate pentru apărarea unor aliați anumiți, pentru a permite o întărire mult mai rapidă.” Dl Stoltenberg a spus că miniștrii au discutat și despre importanța resurselor. El a amintit că au existat șapte ani consecutivi de creștere a investițiilor în apărare,  din partea aliaților  europeni și din  Canada și că,  aliații au continuat să contribuie la desfășurarea NATO și să investească mai mult în capabilități de vârf. Jens Stoltenberg a concluzionat „Acum este momentul să menținem impulsul. Așa că putem continua să păstrăm pacea, să prevenim conflictele și să ne protejăm popoarele. ”

”Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid și adaptat la cerințele Agendei NATO 2030. Am susținut cu fermitate propunerile Secretarului General de a crește bugetele finanțate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021 și am comunicat decizia României de a aloca pentru apărare 2,5 % din PIB, începând cu 2023. În acest moment, avem nevoie de un nou construct și un nou fundament pentru postura  NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale. Trebuie să trecem de la o Prezență Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Am speranța că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat” a transmis și ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share