Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Să înțeleg că acela care consumă cel mai puțin, mai poate să suporte o reducere?”

Eurodeputatul  umanist Maria Grapini pune “punctul pe i” în PE: Comisia Europeană trebuie să propună un mecanism, care să nu-i dezavantajeze pe cetățenii europeni,care au cel mai mic consum la gaz din UE, precum sunt cei din România!

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a solicitat Comisiei Europene, în cadrul unei intervenții tranșante în PE, să propună un mecanism prin care țările care au, la gaz, cel mai mic consum/locuitor din UE, așa cum este România, să nu mai aibă obligația de reducere a consumului.
În contextul în care,  conflictul din Ucraina a accentuat criza energetică, eurodeputatul Grapini i-a cerut explicații lui Josep Borrell, înaltul comisar al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, prezent la dezbatere, în privința afirmațiilor președintei Comisiei Europene referitoare la reducerea consumului de gaz “la un nivel omogen, în piața UE” .
“Domnule comisar, vreau să vă adresez o întrebare legată de declarația doamnei președinte a Comisiei Europene. Doamna președinte a afirmat că este nevoie de plafonarea prețurilor la gaze și, aici, cred că toată lumea este de acord cu acest lucru. Vreau însă să vă întreb ce a înțeles doamna președinte prin afirmația “un nivel omogen, în piața UE”? Concret, ce înseamnă un nivel omogen? Sunt țări în care consumul la gaze, pe cap de locuitor, este de patru ori mai mic decât media din UE, așa cum este consumul din țara mea. Să înțeleg că acela care consumă cel mai puțin, mai poate să suporte o reducere?”, a punctat Maria Grapini, care a avertizat că oficialii Comisiei Europene trebuie să fie foarte atenți la acest aspect.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist și-a exprimat convingerea că, în acest moment, Comisia Europeană trebuie să propună un mecanism care să nu-i dezavantajeze pe cetățenii europeni care au cel mai mic consum la gaz din UE, și acești cetățeni sunt, potrivit Mariei Grapini, cei din România.
UE s-a angajat sa-și reducă consumul de gaz cu 15%.  Așa au hotărât miniștrii Energiei din țările membre la  o reuniunea de la Bruxelles. Gazul economisit va fi păstrat în depozitele subterane din statele Uniunii, ca rezervă pentru iarnă. “Ne vom reduce consumul din motive de precauție, astfel vom acoperi deficitul dintre cerere și ofertă”, a declarat comisara europeană pentru Energie Kadri Simson.

La început, este vorba de un demers voluntar. Dacă obiectivele de economisire nu vor fi atinse, va fi aplicat planul de  urgență, care intră în vigoare recomandarea UE pentru asigurarea aprovizionării cu gaze din anul 2017, cu o abreviere foarte potrivită: “recomandarea SOS” (Security Of Supply). Toate statele trebuie să dispună de planuri de urgenţă şi de un sistem de alarmă cu trei trepte. Statele UE sunt împărţite pe grupe regionale, care împărtăşeşc riscuri comune. Un grup regional este de pildă constituit din ţările baltice şi Finlanda, care până acum au depins total de livrările de gaze din Rusia şi care în parte şi-au căutat deja alternative. Un alt grup este format din Portugalia, Spania şi Franţa, care până acum au importat puţine gaze din Rusia şi care nu ar fi afectate direct de o suspendare a livrărilor. În caz de criză statele membre sunt obligate să se ajute reciproc “solidar”, deci să-şi livreze reciproc gaze şi să facă schimb de informaţii.

 În cazul în care,  măsura voluntară se transformă într-una obligatorie, așa cum prevede draftul de regulament, reducerea consumului se va face doar pentru anumite sectoare ale Economiei, în  ROMÂNIA. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share