Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Este nevoie de sprijin financiar pentru a implementa proiectele din CONVENȚIA CARPATICĂ

Regiunea Carpaților trebuie să aibă o voce mai puternică atât la nivelul UE, cât și la nivel global. Pentru a implementa țintele ambițioase în domeniul protejării si refacerii biodiversității, este  nevoie de sprijin financiar.
”Convenția Carpatică are un potențial uriaș acum, când în domeniul mediului sunt pe masă noi ținte ambițioase, atât la nivel European, cât și la nivel global. În cadrul conferinței am subliniat că trebuie să prezentăm mai bine interesele regiunii noastre, un rezervor unic de biodiversitate. Am pledat pentru acordarea unui sprijin financiar pentru o bună implementare a obiectivelor privind creșterea suprafețelor protejate, modificările privind biomasa, protecția fermierilor, sprijinirea proprietarilor de păduri și pășuni, și protecția carnivorelor mari. Avem o responsabilitate uriașă în a proteja biodiversitatea, dar și a reprezenta comunitățile noastre locale din zona montană. Trebuie să avem un mandat clar,  de a reprezenta nevoile comunităților noastre locale, adevărații custozi ai acestei bogății naturale. Ei sunt cei care cunosc beneficiile naturii, dar uneori resimt și pericolele, când vorbim despre conflictele om-faună sălbatică, care pot costa uneori şi vieți” a spus  ministrul Mediului, Tanczos Barna  în intervenția sa.
Pe 22 mai 2003, reprezentanți ai guvernelor din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia au semnat „Convenția Cadru pentru Protecția și Dezvoltarea Durabilă a Regiunii Carpatice” – Convenția Carpatică – o formă de cooperare între cele șapte  state din regiunea traversată de Carpați pentru protecția comorilor naturale și dezvoltarea durabilă din această regiune. Aproximativ 300.000 ha de păduri seculare sunt la momentul acesta adăpostite de Munții Carpați, o rămășiță din vastele păduri ce se întindeau odată pe cuprinsul Europei. Acestea includ peste 10.000 ha de păduri de fag impresionante, în estul Slovaciei și vestul Ucrainei, ce fac parte din Patrimoniul UNESCO,  dar și unul dintre puținele peisaje forestiere intacte din Europa, identificat în sudul Carpaților din România.
România este parte semnatară a Convenției  Cadru pentru dezvoltarea durabilă și protejarea Carpaților (Convenția Carpatică), document strategic al cărui obiectiv general îl reprezintă cooperarea în diverse domenii, precum: conservarea biodiversităţii, amenajarea teritoriului, managementul resurselor de apă, agricultură şi silvicultură, transport, turism, industrie şi energie pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiilor locale şi a conservării valorilor naturale şi culturale.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share