Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

13 previziuni ştiinţifice pentru 2015

Lucruri incredibile s-au petrecut în 2014 în lumea ştiinţei, iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem spune despre ştiinţă este că aceasta progresează de la an la an. Facem paşi noi la care nu ne gândeam cu câteva decenii în urmă. z Stiinta 2

Astronautul Canadian Chris Hadfield spunea, recent: “În 100 de ani am trecut de la filmarea fraţilor Wright la plasarea unei camere de filmat pe Titan, satelit aflat la o distanţă uriaşă”.

Business Insider prezintă câteva evenimente ştiinţifice aşteptate să aibă loc în anul 2015, care ar putea schimba lumea.

1. Rachetele reutilizabile testate de SpaceX ar putea schimba viitorul călătoriilor spaţiale.

Deşi primul etaj al unei rachete nu a mai fost recuperat şi refolosit până acum, Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, intenţionează să schimbe acest lucru anul acesta.  Musk a anunţat că anul acesta vor avea loc mai multe teste pentru recuperarea cu succes a rachetelor folosite pentru propulsia în spaţiu.

2. Prima versiune a lui C-3PO este lansată pe piaţă în februarie sub numele de Pepper

Compania japoneză Softbank va începe comercializarea unui robot cu aspect umanoid produs de compania franceză Aldebaran Robotics. Pepper are un dispune de un “motor emoţional” care foloseşte inteligenţa artificială pentru depistarea dispoziţiei, utilizând indici cum ar fi expresia feţei şi este capabil să înveţe din experienţele anterioare. Robotul vorbeşte fluent japoneza, engleza, spaniola şi franceza.

Deşi robotul va fi folosit mai mult pentru companie decât pentru a manevra unelte sau a găti, de exemplu, el va avea mai multe funcţii pe viitor, ca urmare a unor noi programe.

3. Am putea descoperi că există un univers invizibil care îl oglindeşte pe cel cunoscut

Acceleratorul de particule (LHC) va fi repornit în martie, după o pauză de doi ani, şi va opera cu o putere dublă. Nimeni nu ştie ce vom descoperi, una din variante fiind particule asociate materiei negre.

Prezenţa sau absenţa unor particule ar putea dovedi sau infirma teoria supersimetriei, care susţine că există o lume paralelă cu a noastră, compusă din particule invizibile care au masă şi corespondent în ceea ce putem vedea.

4. Teoria relativităţii ar putea fi parţial demonstrată sau infirmată, în funcţie de descoperirea undelor gravitaţionale

Dacă fizica funcţionează după cum a gândit Einstein, ar trebui să existe unde gravitaţionale care oscilează în spaţiu şi timp. Două experimente ce urmează să aibă loc anul acesta ne oferă şansa detectării acestor unde. LISA Pathfinder va testa, în iulie, o tehnologie pentru observarea în spaţiu a undelor gravitaţionale. Pe Pământ va fi pornit unul din cele mai sensibile detectoare de unde gravitaţionale construit vreodată, Detectorul avansat LIGO.

5. Vom privi Pluto de foarte aproape şi vom vizita Ceres, o altă planetă pitică

Misiunea New Hoizons, lansată în 19 ianuarie 2006, pe când Pluto mai avea doar opt luni pentru a se bucura de statutul de planetă, va ajunge în cel mai apropiat punct de planeta pitică, după o călătorie îndelungată. Evenimentul va avea loc pe 14 iulie.

Vom vedea imagini ale suprafeţei de pe Pluto şi de pe Charon, cel mai mare satelit al său.

În aprilie, sonda Dawn, aparţinând NASA, va ajunge la Ceres, cel mai mare asteroid din centura ce se întinde între Marte şi Jupiter, despre care se crede că ar avea gheaţă sub crustă.

6. Cea mai gravă epidemie de Ebola ar putea fi oprită

Epidemia de Ebola este departe de a fi învinsă în Guinea, Liberia şi Sierra Leone. Testarea unor medicamente şi vaccinuri urmează să înceapă în curând. Să sperăm că acestea, împreună cu îmbunătăţirea măsurilor pentru sănătatea publică vor reprezenta un punct de cotitură în oprirea celei mai grave epidemii de Ebola cunoscută până acum.

7. Reglementări ale autorităţilor federale în privinţa dronelor

Congresul American a cerul Agenţiei Federale pentru Aviaţie (FAA) ca până în septembrie să găsească o metodă de integrare a dronelor în spaţiul aerian al Statelor Unite. Coletele livrate de Amazon cu ajutorul dronelor ar putea deveni, astfel, o realitate. Însă dronele ar putea fi folosite şi în scopuri ştiinţifice, pentru observarea vieţii sălbatice, sau cartografie. Există totuşi semnale că termenul dat de Congres nu va putea fi respectat.

8 . Un nou acord pentru limitarea schimbărilor climatice

Au fost create deja premizele unui acord internaţional la întâlnirile Naţiunilor Unite de la Paris, din decembrie, în încercarea de a limita şi mai mult emisiile cu efect de seră, începând din 2020.

SUA şi China, statele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, au încheiat deja o înţelegere care ar trebui să facă mai uşoară calea spre un acord. În condiţiile în care, în prezent, emisiile din emisfera nordică depăşesc concentraţiile maxime, se pune întrebarea dacă eforturile depuse de state vor fi suficiente.

9. Vom analiza genomul complet al unei fiinţe umane vechi de 400.000 de ani şi vom afla mai multe despre interacţiunea speciei umane

Paleogeneticienii încearcă secvenţierea întregului genom din rămăşiţele umane descoperite în nordul Spaniei, în peştera  Sima de Los Huesos.

Va fi o adevărată provocare, dar cercetarea ar trebui să ne dezvăluie mai multe despre ce relaţii aveau hominizii străvechi şi cum numai o singură specie a reuşit ă supravieţuiască.

10. Ne vom apropia şi mai mult de oprirea HIV

SIDA rămâne una din cele mai importante boli infecţioase ucigaşe, dar progresele făcute în diagnosticare şi tratament îi fac pe cercetători să spere că ne apropiem de un moment marcant al luptei împotriva virusului.

Laboratoare mobile pentru diagnosticare urmează să ajungă în Africa, iar noi medicamente, cum ar fi Truvada, pot chiar preveni infectarea.

Deşi până în prezent nu s-a reuşit crearea unui vaccin care să oprească virusul ucigaş, cercetătorii spun că noile studii ale structurii unor proteine din HIV ne aduc mai aproape de realizarea unui vaccin.

11. Apariţia unui vaccin pentru Dengue

Deşi febra Dengue nu este întotdeauna mortală, este o boală teribil de dureroasă l care este expusă jumătate din populaţia lumii. Ea ucide 20.000 de oameni anual şi este principala cauză a mortalităţii infantile în anumite ţări. Un vaccin apărut recent  protejează în proporţie de 60% în cazurile obişnuite de febră Dengue şi 95% în cazurile severe, potenţial letale. Vaccinul ar putea fi disponibil în a doua jumătate a anului.

12. Vor începe proiecte importante în cercetarea inteligenţei artificiale

În momentul în care vom descoperi echivalentul artificial al inteligenţei umane, lumea nu va mai fi niciodată la fel iar cercetătorii susţin că acest moment este mai apropiat decât ne aşteptăm.

În Seattle, Institutul Allen pentru Inteligenţă Artificială va lansa unul din cele trei programe pilot, Semantic Scolar, menit să ajute oamenii de ştiinţă să gestioneze volumul mare de cercetări  ştiinţifice publicate în lumea academică

Un nou studiu referitor la inteligenţa artificială urmează să apară la sfârşitul acestui an.

13. Apar instituţii şi proiecte care se ocupă de cercetarea schimbărilor globale

Allen Institute for Cell Science, din Statele Unite, care a costat 100 de milioane de dolari, va începe cercetările în domeniul acestei pietre de temelie a organismului uman.

În Marea Britanie va fi deschis National Graphene Institute, unde va fi studiat grafenul, materialul-minune care ar putea transforma totul în privinţa energiei.

În Franţa va începe construcţia celui mai mare reactor termonuclear, Iter, care va studia fuziunea.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share