Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

În contextul aniversării a 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale, pentru a marca acest eveniment istoric, jandarmii hunedoreni vor fi prezenți în data de 02 septembrie 2023, începând cu ora 09.00, în comuna Zam, unde vor organiza activități interactive pentru copiii din comună.

Cu această ocazie, vor fi prezentate  copiilor misiunile jandarmilor hunedoreni, autospeciale de intervenție, echipamente și materiale de protecție și intervenție ale jandarmilor montani. Aceștia pregătesc și alte activități pentru copii, cum ar fi datul pe tiroliană.

”Tot în data de 02 septembrie, începând cu ora 09.00, vom participa la „Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia, unde, de asemenea, vom prezenta vizitatorilor misiunile jandarmilor hunedoreni, autospeciale de intervenție, dar și echipamente și materiale de protecție și intervenție ale jandarmilor montani” transmit cei de a IJJ Hunedoara.

Ca și repere istorice privind înființarea Jandarmeriei Rurale, amintim că în perioada ianuarie-februarie 1893 guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu a elaborat şi prezentat Parlamentului „Legea asupra Gendarmeriei rurale”, promulgată prin „Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893”. Actul normativ prevedea „instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară”, punându-se accent atât pe menţinerea ordinii şi garantarea siguranţei publice, cât şi pe executarea legilor. Ulterior, la 1 septembrie 1893 a apărut şi „Regulamentul de apli­care a Legii asupra Gendarmeriei rurale”.

În prezent, Jandarmeria Română este o instituție specializată a statului român, cu statut militar, componentă a M.A.I., abilitată să exercite în condițiile legii atribuții importante.

Domeniile de acțiune implică apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, a democrației și a statului de drept.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share