Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

15 aprilie, Ziua mondială a artei

Ziua mondială a artei este sărbătorită în fiecare an, la 15 aprilie.

Această data este stabilită pentru  recunoaştere  contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Ziua de 15 aprilie a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Arta este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat. De la Iluminism încoace sub artă se înțeleg mai ales formele așa-numitelor arte frumoase.

  • Arta plastică cu genurile clasice pictură și graficăsculpturăarhitectură și o multitudine de alte genuri secundare, precum din secolul 19 arta aplicată ca gen apropiat meșteșugului artistic;
  • Arta dramatică cu diviziile principale teatrudans/coreografie și cinematografie;
  • Muzica cu diviziile principale muzică vocală și muzică instrumentală;
  • Literatura cu grupările epicădramaturgie și lirică.

Acestor categorii li s-a adăugat, în 1911, cinematograful.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic. Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.

În vederea stimulării cooperării internaţionale între artiştii din toată lumea, pentru îmbunătăţirea poziţiei economice şi sociale a acestora la nivel naţional şi internaţional, îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP). Organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei. Fac parte şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale, potrivit https://uap.ro/aniap/.

Asociaţia a luat fiinţă în 1952, la Veneţia. Atunci 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori. Astfel a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit www.aiap-iaa.org.

În 1954, a fost convocată pentru prima dată Adunarea Generală a Asociaţiei, tot la Veneţia. În cadrul căreia şi-a stabilit structura şi obiectivele. Printre artiştii care şi-au pus amprenta asupra AIAP/IAA se numără: Joan Miro, Georges Braque, Robert Delaunay, Victor Pasmore, Hans Hartung, Marie Laurencin, André Masson, Victor Vasarely, Cesar Baldaccini, Alexander Calder.

Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share