Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

2 aprilie: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  atrage atenția asupra faptului că este important să stăm acasă pentru a avea grijă de sănătatea noastră și a celor din jur.
De asemenea,  timpul petrecut alături de cei dragi este important, dar să nu uităm de copilașii speciali. Aceștia au nevoie de și mai multă atenție, în această perioadă, în care suntem greu încercați.

Chiar dacă nu putem sărbători împreună, marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului prin gândurile bune transmise tuturor copiilor cu tulburări din spectrul autist, precum și părinților acestora.

Data de 2 aprilie este dedicată Autismului din anul 2007. Această dată a fost stabilită din necesitatea de a contribui la informarea societății despre această tulburare care afectează peste 30 000 de copii români, nevoia de acceptare și integrare în comunitate a persoanelor cu autism și a familiilor acestora.
Din păcate, numărul copiilor autiști crește de la un an la altul. Statisticile arătând că 1 din 68 de micuți suferă de această deficiență. Afecțiunea este cel mai des întâlnită în perioada copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul și sindromul Down.
Dacă în județul Dâmbovița, în anul 2018 erau 258 de copii cu autism, încadrați în grad de handicap, în 2019 numărul lor a ajuns la 292. În
prezent înregistrăm 339 de copii autiști. Pentru a veni în sprijinul acestor copii și al familiilor lor, se oferă servicii gratuite în cadrul centrelor specializate pentru copii cu autism.

Aceste centre funcționează atât în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, cât și în subordinea Primăriei Târgoviște.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița oferă servicii specializate de terapie în cadrul Centrului de recuperare, socializare și consiliere a copilului cu dizabilități (Târgoviște str. Vlad Țepeș, nr. 6 A) și în cadrul Centrului de recuperare și reabilitare
pentru copilul cu handicap (Târgoviște, str. Ion Ghica, nr.2), pentru copii cu tulburări din spectrul autist. În prezent activitatea cu beneficiarii centrelor de zi este suspendată, pe durata perioadei de urgență generată de evoluția îmbolnăvirilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Serviciile oferite în cadrul centrelor specializate sunt: terapie ocupațională, terapie comportamentală aplicată (ABA), consiliere psihologică a copilului, kinetoterapie, logopedie, educație formală și informală, consiliere și educare a părinților/reprezentantului legal și vor fi reluate după finalizarea stării de urgență.

Până atunci, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor autiști sunt cei mai buni terapeuți, specialiști, prieteni, susținători ai micuților atât de speciali.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share