Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

21 Septembrie – Ziua Mondiala a Pacii

world-peace-day-poster
“I call on all warring parties to lay down their weapons and observe a global ceasefire. To them I say: stop the killings and the destruction and create space for lasting peace.” UN Secretary-General Ban Ki-moon 

In fiecare an, Ziua Internationala a Pacii se “sarbatoreste” la 21 Septembrie. Aceasta zi ar trebui sa marcheze, dupa cum declara Secretarul General al Natiunilor Unite – Ban Ki-moon, momentele in care partile implicate in conflicte sau razboaie, oriunde s-ar afla pe glob, ar trebui sa-si coboare armele si sa asiste la o incetare a focului la nivel mondial.

Adunarea Generala a O.N.U.  a sustinut ca aceasta zi sa fie destinata intaririi idealurilor de pace, intre si impreuna cu alte natiunii si populatii. Tema din acest an a Zilei Pacii este “Parteneriate pentru Pace – Demnitate pentru Toti” (Partnerships for Peace – Dignity for All), si care ar trebui sa aduca in prim-plan importanta contributiei intregii societati la infaptuirea acestui deziderat.

Ziua Internationala a Pacii a fost stabilita in 1981 prin rezolutia 36/67 (resolution 36/67PDF document) a Adunarii Generale a O.N.U. pentru a coincide cu deschiderea sesiunii anuale, care are loc in fiecare an in cea de a treia zi de marti a lunii Septembrie. Prima Zi a Pacii a fost sarbatorita in 1982.

In 2001, Adunarea Generala, prin vot unanim a adoptat rezolutia 55/282 (resolution 55/282PDF document) care a stabilit ziua de 21 Septembrie ca zi a non-violentei si incetarii focului.

Sursa: http://www.un.org/en/events/peaceday/

Pentru a contribui la celebrarea acestei zile, “Clopotul Pacii” este batut la sediul O.N.U. din New York. Clopotul a fost turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu exceptia Africii, si a fost un cadou al Asociatiei Natiunilor Unite din Japonia, ca un “memento al costului uman in razboi”. Clopotul poarta inscriptia: “Traiasca pacea mondiala absoluta”.

world-peace-350_092111111047

 

La inceputul articolului am folosit ghilimelele atunci cand am specificat faptul ca aceasta zi se “sarbatoreste”. In ultimul timp asistam la conflicte de tot felul, oriunde in lume, conflicte rasiale in SUA, razboaie in Orientul Mijlociu, “pregatiri” de razboi in Coreea de Nord, lupte de strada intre oameni de aceeasi rasa, aceeasi nationalitate si (poate) aceeasi religie, lupte impotriva homosexualilor, a femeilor (Africa), etc.  – incat cuvantul sarbatoare isi pierde nuanta, devine un non-sens.

Este laudabila initiativa O.N.U. de a cere natiunilor sa se uneasca pentru a proteja pacea, dar esecul statelor puternice care ar trebui sa asigure pacea (cei “5 Mari” din Consiliul de Securiate al ONU: SUA, Rusia, China, Franta si Anglia) de a colabora pentru rezolvarea crizelor majore de la nivel mondial a creat contextul prielnic pentru multe din evenimentele violente la care asistam azi. Problema refugiatilor, sau a “imigrantilor” este doar una dintre ele.

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share