Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

23 Aprilie – 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

Sărbătorirea, în data de 23 Aprilie, a Zilei Forțelor Terestre Române – zi de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință – Patronul spiritual al militarilor din Forțele Terestre, reprezintă un eveniment marcant în cadrul evocării tradițiilor Armatei României.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul. A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.
Istoria Forțelor Terestre Române se identifică cu istoria Armatei României, iar anul acesta, la împlinirea a 165 de ani de existență, această categorie de forțe constituie organismul care dă încredere poporului român că suntem în măsură să răspundem rapid și eficient provocărilor de securitate și să desfășurăm, alături de forțele aliate, o gamă diversificată de misiuni pentru combaterea amenințărilor la adresa păcii și securității Alianței Nord-Atlantice.
În acest context aniversar, Statul Major al Forțelor Terestre, marile unități și unitățile din subordine aflate în municipiile reședință de județ din întreaga țară, organizează, împreună cu autoritățile publice locale, programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, competiții sportive și aplicativ-militare, expoziții de carte, concerte ale muzicilor militare, vizionare de filme documentare, precum și ceremonii militare specifice, la monumentele închinate memoriei Eroilor Forțelor Terestre Române.
În Parcul „Carol” și în Mall AFI Cotroceni, din Capitală, publicul prezent a participat la expozițiile de armament, echipamente și tehnică militară, organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre Române.
De asemenea, exercițiile demonstrative de tir cu arcul, vâslit, bicicletă, tiroliană, cort în boot camp și karate, sau expoziția cu tematică istorică și spectacolele susținute de formațiile artistice ale cercurilor militare din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre, concertele de fanfară și exercițiile de Drill Team ale militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, au făcut deliciul întregii asistențe.
Totodată, cei mai tineri dintre vizitatori, interesați de urmarea cursurilor unei instituții militare de învățământ, au fost informați, de către reprezentanții Birourilor Informare-Recrutere din cadrul Centrului Militar Zonal București, despre pașii care trebuie parcurși în vederea accederii în sistemul militar, iar ansamblul artistic format din elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, i-a încântat pe cei care au ales  să viziteze Mall AFI Cotroceni.
Retragerea cu torțe reprezintă un tribut adus celor care au servit cu devotament și curaj pentru apărarea independenței țării și a valorilor naționale. Flăcările, care au luminat noaptea, amintesc de sacrificiul eroilor, care au luptat sub steagul tricolor, astfel încât moștenirea acestora să rămână vie în inimile tuturor.
”Azi rememorăm și cinstim faptele de arme ale militarilor din Forțele Terestre, celor care au dat jertfa supremă pe câmpurile de luptă.
Suntem onorați să le cinstim memoria și să aducem omagiul nostru tuturor celor care, în vremuri de restriște pentru țară, au servit cu credință și onoare patria și poporul român.Forțele Terestre Române răspund, astăzi, cerinţelor naționale de securitate și, alături de aliați, desfășoară o gamă tot mai diversificată de misiuni pentru combaterea noilor amenințări la adresa păcii și securității. Prin competența profesională și dăruirea în muncă a fiecăruia dintre militari, Forțele Terestre Române devin, cu fiecare zi, pilonul de stabilitate care dă încredere populației în Armata României şi demonstrează că suntem în măsură să răspundem adecvat și eficace oricăror provocări” a transmis ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
LA MULȚI ANI!
SEMPER UNA!
Distribuie acest articol Oficial Media
Share