Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

23 APRILIE – ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII ȘI DREPTULUI DE AUTOR 

La mulți ani, carte , cinste cui te-a scris!
”Cartea, fiind istorie și pasiune supremă, hrănește atât izvoarele râurilor, cât și ale focului. Cartea e lespedea pe care ne scriem numele( fiecare carte e , într-un fel,profilul unei inimi colective),dragostea, bucuria, izbanda si înfrangerea, gradul de înțelegere, răbdarea și bucuria minții.Cartea e simbolul libertății. Vis și armonie și curgere nestinsă în fântâni. E o formă de pătrundere misterioasă în legile vieții și ale viitorului…. Cartea e o clipă-clipa în care se rupe pâinea scoasă din cuptor,clipa când macii se umplu cu boabe de rouă,-clipa dintre două fulgere sau dintre două țipete ale cocorilor, în martie. În vastul imperiu al timpului, trupul de sunete al acestei clipe, în loc să cioplească săbii, s-a aplecat să semene o floare.
Să traiți ,, semănători de flori,, și să nemuriți prin ,,trupuri de sunete,, fiecare clipă ce ne-a fost dată”, spunea Fănuș Neagu.
Fără cărți nu s-ar cunoaște istoria,
Literatura ar rămâne fără glas…și o sumedenie de alte lucruri de importanță majoră le găsim în cărți!
Aduc mulțumire, tuturor cărturarilor și cititorilor!
Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită la 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO.
În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.
De asemenea, Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților. Cărțile digitale oferă noi posibilități de acces la cunoștințe, având costuri reduse și o accesare pe arii geografice mari.
Cărțile tradiționale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărți aduc o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.
Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor comemorează moartea, în același an, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a mai multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.
Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea acestor scriitori și totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică.
“Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute!” – Descartes
                               Prima Zi mondială a cărții și a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996
În fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării și biblioteci — selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie.
În 2017, „Capital World Book” a fost desemnat Conakry, capitala statului african Guineea, în special pentru „obiective clare de dezvoltare, cu un accent puternic pe tineret și alfabetizare”.
Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616.
De Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a declarat că: „Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor reprezintă o oportunitate de a evidenția puterea cărților pentru promovarea viziunii noastre a cunoștințelor societății, care sunt incluse, pluraliste, echitabile, deschise și participative pentru toți cetățenii”.
În acest an, accentul va fi pus pe nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, pentru care există dificultăți în a accede la cărți și la alte materiale tipărite și care constituie un obstacol în calea participării lor depline și efective în societate. Potrivit Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU), printre milioanele de cărți publicate la nivel mondial în fiecare an, mai puțin de 10% sunt în formate accesibile pentru nevăzători, iar procentul scade la 1% în țările în curs de dezvoltare.
Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor au loc și în România lecturi publice, dezbateri și donații de carte.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.
La 23 iunie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărții.

Pentru ca e Ziua Mondială a Cărții, merită să ne amintim celebrele afirmații ale lui Mircea Eliade: „Eu cred că noi – care suntem un produs al lumii moderne – suntem «condamnați» să primim orice revelație prin cultură. Numai prin formele şi structurile culturale putem regăsi izvoarele. Suntem «condamnați» să învățăm şi să ne trezim la viaţă spirituală prin cărți. În Europa nu mai există învățământ oral şi nici creativitate folclorică. De aceea cartea, cred eu, are o covârșitoare importanță, nu numai culturală, dar și religioasă, şi spirituală.” (Mircea Eliade – Încercarea labirintului)
La mulți ani, dragii noștri  Bibliotecari!
La mulți ani, dragii noștri  Scriitori!
La mulți anil dragii noștri  Cititori!
La mulți ani, dragii noștri  Iubitori ai Cărții!
Distribuie acest articol Oficial Media
Share