Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

30% din comunele din România nu sunt branșate la sistemul public de apă și canalizare

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că aproximativ 30% din comunele din România încă nu sunt branşate la sistemul public de apă şi canalizare, una dintre cauze fiind aceea că ”pentru persoanele din mediul rural factura reprezintă „un moment dificil”, motiv pentru care preferă apa captată din izvoare”

„Nu aş putea să vă spun numărul exact, dar cu siguranţă din cele aproximativ 3.900 de comune probabil că încă undeva la 30% sunt în astfel de situaţii”, a răspuns jurnaliştilor,  Marcel Boloş.

Întrebat de ce persoanele din mediul rural mai preferă sau refuză să se racordeze la sistemul de apă şi canal, ministrul a răspuns că aceştia s-au învăţat cu soluţii provizorii. „Aici este o problemă,  pentru că oamenii, mai ales cei din mediul rural, au fost învăţaţi cu soluţiile de provizorat şi au fost învăţaţi cu gratuitatea acestor servicii. Apa vine de la izvor, ştiţi cum este la ţară, pentru ea nu trebuie să plătim. Şi atunci, când apare factura pentru apă, e un moment dificil pentru locuitorii de la ţară,  care trebuie să înţeleagă că anumite servicii au nişte costuri şi că totuşi apa trebuie să fie şi de calitate. Dacă în continuare se apelează la soluţii de forare şi de asigurare a apei în care calitatea apei nu este controlată, nu cred că este prea bine pe termen lung.(…) Sunt şi soluţii pe care oamenii la nivel local, la nivelul comunelor le-au identificat şi s-au descurcat în situaţii de provizorat. Însă este un moment oportun, iar această problemă nu ar mai trebui să fie cu soluţiile de provizorat, cu forările acelea care se fac pentru ca oamenii să aibă apă, ci să intre în aceste proiecte care schimbă standardele de locuire ale oamenilor”, a conchis ministrul  Marcel Boloş.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin