Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pastilele de iod se administrează NUMAI ÎN CAZ DE EXPUNERE DUPĂ UN INCIDENT NUCLEAR

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis aseară,  ”că nu există informații despre un incident nuclear” . 

Românii s-au îmbulzit la medicii de familie să-și ia rețetele pentru pastilele de iod, în urma îndemnului făcut de ministrul Sănătății, îndemn care a fost interpretat în tot felul de moduri de către populație.

 Și, pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine  în această dimineață cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani,  NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății.

Tensiunile ruso-ucrainene din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie – cea mai mare din Europa – şi riscul nuclear crescut au adus iar în discuţie distribuirea celor 30 milioane pastile de iod comandate la începutul războiului din Ucraina de guvernul Ciucă şi primite la finalul lunii martie-începutul lunii aprilie. Din cauza faptului că medicii de familie au refuzat stocarea medicamentelor în cabinete, s-a decis ca aceştia să elibereze o reţetă persoanelor aflate în grupele de risc – sub 40 de ani – care ar urma să ridice pastilele respective de la farmacii. Pentru întreaga cantitate de pastile de iod, guvernul ar fi plătit companiei Antibiotice Iaşi 30 milioane lei, adică aproximativ 6 milioane euro. Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia. Persoanele eligibile pentru a primi iod sunt: bebeluşii cu vârsta de până la o lună – se administrează un sfert de comprimat; copiii între o lună şi trei ani – se administrează o jumătate de comprimat; copiii între 3 şi 12 ani – li se administrează un comprimat; copiii cu vârsta de peste 12 ani, adulţii şi femeile gravide sau care alăptează – doza recomandată este de două comprimate.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share