Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

4219 seisme s-au produs într-un an, în județul Gorj

Anul trecut, județul Gorj a fost zguduit de două cutremure cu magnitudini de 5,2 și respectiv 5,7. Aceste seisme au cauzat pagube minore și moderate la clădiri, în special cele vechi, și au provocat panică în rândul populației, atât în județul Gorj, seismele fiind resismțite și în județele limitrofe și mai accentuat în Valea Jiului.
Cu toate acestea, sistemul de dublet seismic a înregistrat cea mai intensă activitate seismică din zonă în perioada instrumentală.
Seismele au fost resimțite în zona epicentrală cu intensitățile V, respectiv VI pe scara Mercalli, producând avarii minore și moderate la clădiri, în special la cele vechi (coșuri de fum prăbușite, țiglă și tencuială căzute, fisuri în pereții clădirilor, mașini avariate), și panică în rândul populației.
Un alt cutremur semnificativ care s-a produs în această zonă a fost cel din 20 martie 2023 cu Ml de 4.9, intensitate epicentrală V.
În perioada imediat următoare primelor seisme, INCDFP a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, lucru care a dus la o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor și, în special, a microseismelor.

În urma acestor evenimente, Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Fizica Pământului (INFP) a instalat mai multe stații seismice și GNSS în regiune, cu scopul de a obține o înregistrare, detectare și localizare mai precisă a cutremurelor, inclusiv a microseismelor.

În ultimul an, au fost detectate 4219/4137 de seisme în zonă, contribuind la o mai bună înțelegere a geologiei și a secvenței seismice din zonă.

Deși majoritatea acestor seisme nu au fost resimțite de populație, aceste date au adus informații importante pentru cercetători.

În luna mai a anului trecut, cercetători INCDFP, alături de partenerii de la Skyline Drones, au efectuat o campanie de cercetare aeriană cu drone echipate cu senzori optici și LIDAR a zonelor Cheile Sohodului și Valea Mare, pentru a identifica zone potențial afectate de cutremure, instabile și falii active.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share