Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Războiului din Ucraina va modela viitorul securității europene pentru deceniile următoare

În timpul unui schimb de opinii cu membrii Parlamentului European din subcomisia pentru securitate și apărare, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană  a afirmat că ” un parteneriat strâns NATO-UE este fundamental pentru securitatea europeană”, în special în contextul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Dl Geoană a subliniat importanța promovării complementarității, coerenței și interoperabilității în eforturile de îmbunătățire a bazei industriale europene de apărare și a capacităților de apărare.

”Este imperativ să revitalizăm industriile de apărare pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare. Această direcție nu doar că va întări capacitatea noastră de apărare, ci va genera și un model industrial robust și diversificat. Am abordat acest aspect extrem de important pentru securitatea euro-atlantică cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, pe care l-am invitat pentru Reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord, pe care am prezidat-o.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=765433725030193

 

Cooperarea, inclusiv între NATO și Uniunea Europeană, precum și investițiile consolidate în proiecte multinaționale și în tehnologiile defensive avansate sunt esențiale pentru a menține un avantaj competitiv și pentru a promova un mediu de securitate stabil” a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct a subliniat necesitatea sprijinirii în continuare a Ucrainei, menționând asistența financiară și umanitară de miliarde de euro pe care le-au oferit țările NATO și UE. El a salutat, de asemenea, acordul recent al UE privind acordarea de 50 de miliarde de euro de finanțare pe termen lung, precum și decizia luată în decembrie anul trecut de a deschide negocierile de aderare pentru a sprijini calea Ucrainei către integrarea euro-atlantică.

Dl Geoană a spus că rezultatul războiului din Ucraina va modela viitorul securității europene pentru deceniile următoare

De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării sale colective dintr-o generație, inclusiv prin consolidarea descurajării și apărării, creșterea cheltuielilor pentru apărare și sprijinirea industriei de apărare. NATO și-a consolidat parteneriatele, alături de UE, cu Georgia și Moldova, care se confruntă cu presiuni neîncetate din partea Rusiei. NATO colaborează, de asemenea, îndeaproape cu UE pe teren în Balcanii de Vest prin misiunea KFOR condusă de NATO în Kosovo și prin sprijinirea operațiunii EUFOR condusă de UE în Bosnia și Herțegovina în cadrul aranjamentelor Berlin Plus pentru a menține un mediu sigur și securizat pentru toți.

”Odată cu aderarea Suediei, NATO va proteja 96% din populația Uniunii Europene și vom avea un Flanc Estic care cuprinde Marea Barents, Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Mediteraneană și Marea Neagră, care a fost, de altfel, și subiectul discuției noastre de astăzi. De aceea, și continuarea aprofundării parteneriatelor cu țări precum Georgia și Moldova, care se confruntă cu o presiune neîntreruptă din partea Rusiei, și cooperarea NATO – UE rămân deosebit de relevante” a conchis secretajul general adjunct al NATO.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share