30/11/2020

5 Mituri despre sexul in timpul sarcinii

1-20120712380px-pregnancy-sex-bAti trait cu intensitate vestea ca veti deveni parinti. Urmeaza noua luni de asteptare! Cum ramane cu viata sexuala? Perioada graviditatii este plina de transformari…vizibile. Burtica se mareste de la o luna la alta, iar sanii devin mai sensibili la atingere si cresc in volum, pregatindu-se pentru producerea laptelui pentru bebe. Concomitent, modificarile hormonale specifice sarcinii te afecteaza si din punct de vedere emotional: esti mai emotiva si treci usor de la o stare la alta. Aceste transformari isi pot pune amprenta si asupra atitudinii pe care o ai fata de sexualitate in aceasta perioada. Nu uita ca si partenerul experimenteaza sentimente contradictorii. De aceea, este foarte important sa discutati despre tot ce va framanta si, nu in ultimul rand, sa acordati atentia cuvenita senzualitatii in cuplu, saruturilor, imbratisarilor si tandretei. Nu lasati loc inhibarii erotice in aceasta perioada: sarcina si viata sexuala nu sunt incompatibile!

Iata cateva intrebari frecvente legate de viata sexuala in timpul sarcinii si raspunsurile corecte:
1. Este riscant sa faci dragoste in timpul graviditatii?

In cazul unei sarcini care decurge normal, viata sexuala nu este interzisa. Exista tousi unele situatii cand se recomanda abstinenta. Sangerarea vaginala, riscul de avort spontan, de nastere prematura, diagnosticarea cu placenta praevia (inserarea joasa a placentei in interiorul cavitatii uterine), sarcini multiple, contractiile, ruperea prematura de membrane, dilatarea colului uterin sunt cateva dintre situatiile in care activitatea sexuala nu ar trebui sa aiba loc.

2. Libidoul femeii este mai scazut?
Daca la unele femei dorinta sexuala dispare, la altele, dimpotriva, se intensifica. De cele mai multe ori, dorinta sexuala a gravidei oscileaza, din cauza schimbarilor hormonale specifice.
In primul trimestru, cand ”furia” hormonala este ceva mai accentuata, apare o scadere a dorintei, femeia avand frecvent simptome precum greturi, varsaturi si oboseala. In schimb, in al doilea trimestru, lucrurile se mai domolesc din punct de vedere hormonal, astfel incat apetitul sexual se revigoreaza.

3. Actul sexual este dureros?
Este mai degraba incomod, mai ales pe masura ce burtica se mareste. De aceea, este necesara adoptarea unor pozitii mai confortabile pentru viitoarea mamica, cum ar fi femeia deasupra sau pozitia intinsi pe o parte. Este important sa evitati pozitiile care preseaza abdomenul si pe cele care presupun efort din partea mamei. Cat despre durere…unele femei au primul orgasm adevarat in perioada sarcinii. Nu uita ca este interzisa cu desavarsire folosirea jucariilor sexuale!

4. Copilul poate fi afectat?
Una dintre temerile specifice tatilor este ca, in timpul actului sexual, copilul poate fi ”atins”.
Este aproape imposibil ca fatul sa fie afectat, pentru ca micutul se afla la adapost,fiind protejat de sacul amniotic, de peretii uterului si de mucusul ce astupa colul uterin. Este posibil sa simti miscarile fetale in timpul unui raport sexual, insa acest lucru se explica prin faptul ca orgasmul poate declansa contractii ale uterului. Daca aceste contractii devin regulate, trebuie sa consulti medicul!

5. Sexul poate duce la aparitia travaliului?
Nu exista dovezi care sa arate ca actul sexual declanseaza travaliul. Dar, gesturi precum mangaierea sanilor pot grabi eliberarea oxitocinei, hormon care are rol in declansarea contractiilor uterine: daca acestea devin regulate, sunt un semn de travaliu, mai ales daca esti aproape de termenul de nastere. Oxitocina este unul dintre hormonii cei mai eficienti pentru inducerea travaliului cand exista indicatii medicale.

3 motive sa faci dragoste in timpul sarcinii:
-Contactul fizic si emotional ajuta la mentinerea afectivitatii pe parcursul celor noua luni de sarcina.
-Iti mentii in forma muschii pelvieni, lucru care te va ajuta in timpul travaliului si la nastere.
-Este important pentru starea ta emotionala sa te simti dorita si in timpul sarcinii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share