Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

500 de oameni au venit pe bicicletă la Astra Film Festival

Acțiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală AFF2021 a fost Alerta de Colaps Climatic

Premieră pentru un festival de film: 492 de persoane au venit la Astra Film Festival cu bicicleta, cel mai sustenabil mijloc de deplasare în spațiul urban, pentru a participa la proiecțiile de film și la evenimentele culturale din cadrul festivalului. Acțiunea Ride-in @AFF a fost lansată în contextul în care tema centrală a celei de a 28-a ediții a festivalului Astra Film Sibiu a fost Alerta de Colaps Climatic. Astfel, spectatorii care au pedalat spre film au fost răsplătiți pe întreaga durată a festivalului cu reduceri la bilete și abonamente. Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu ONG-ul Urban Bike Revolution.

„Ne-am bucurat să vedem că sute de oameni de toate vârstele au răspuns invitației noastre și au venit la film pe biciclete. Este un mesaj puternic pe care îl transmitem de la Sibiu: trebuie să avem grijă de planeta noastră și contează orice gest pe care îl facem fiecare dintre noi. Bicicleta este un mijloc sustenabil de deplasare în spațiul urban, iar Sibiul și împrejurimile sale te îmbie să pedalezi. Încurajăm în continuare publicul nostru să se deplaseze cu bicicleta, oriunde se va afla și indiferent de activitățile la care participă”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra film Festival.

Aproximativ o sută de bicicliștii din Sibiu au venit la Astra Film Festival încă de la evenimentul de deschidere, care a avut loc pe Scena Lac din cadrul Muzeului Astra. Ei au vizionat un film documentar șoc despre schimbările climatice, „Once You know”/”Acum știi”, realizat de Emmanuel Cappelin (Franța, 2021), proiectat în premieră națională.

În grupuri mari sau mai mici, alături de prieteni sau de familie, uneori în echipe copii-părinți-bunici, publicul a dat curs invitației organizatorilor și a venit la film pe bicicletă, timp de o săptămână, atât la proiecțiile care din centrul Sibiului, cât și la cele organizate la Muzeul Astra.

Sâmbătă, 11 septembrie, aproape 70 de cinefili au pornit pe bicicletă din Piața Mică, într-un tur care a străbătut cartiere și străzi, și au ajuns la Muzeul Astra unde, de la ora 19:00, au vizionat un film emoționant: „Cântecul stupului” (premieră mondială), de Jacopo Marzi, despre sașii din Transilvania și dorul lor de locurile natale.

La turul organizat în colaborare cu Urban Bike Revolution s-au alăturat reprezentanți ai inițiativei „Românii Pedalează”, din cadrul proiectului „Climate Heores: Youth voices for sustainable living”, organizat de WWF Romania. Această inițiativă susține dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă și promovează utilizarea acesteia în rândul elevilor și studenților, contribuind astfel la încetinirea și prevenirea schimbărilor climatice. De asemenea, acțiunea Ride-in @AFF, a avut loc în aceeași zi în care mii de bicicliști din România și alte nouă țări europene au participat la Pedaliada, eveniment internațional care încurajează mișcarea în aer liber.

Astra Film Festival a prezentat pentru al doilea an consecutiv, timp de trei zile, un program special de cinema ecologic, cu proiecții de film văzute din bărci care pluteau pe lac. De asemenea, organizatorii au lansat cu ocazia #AFF2021 campania „Oameni și Urși”, care militează pentru responsabilitatea individuală și a comunităților pentru a proteja planeta, locul în care locuim cu toții.

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18:00, la Muzeul Astra, prilej cu care vor fi anunțați câștigătorii celor patru Secțiuni competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecția oficială. Program și bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

Distribuie acest articol Oficial Media
Share