Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DE ZIUA MINERULUI UN EUROPARLAMENTAR ÎNTREABĂ: ”Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid?”

„Să le mulțumim, minerilor, pentru toți anii lucrați, de multe generații, pentru noi, pentru fiecare cetățean!”

Municipiul Lupeni va fi şi anul acesta gazda celor mai ample manifestări ce se organizează în Valea Jiului, de Ziua Minerului. Ziua de  6 august va rămâne  marcată în istorie  ca fiind cea mai violentă  şi mai tragică manifestare de protest din istoria muncitorimii româneşti şi europene, gloanţele secerând vieţile a zeci de mineri care s-au răzvrătit împotriva regimului  asupritor. 

Ziua Minerului este marcată, în fiecare an, la 6 august, dată la care sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni, din august 1929, 1977, dar şi victimele nenumăratelor tragedii petrecute în minerit. În Valea Jiului, mai multe monumente au fost ridicate ca omagiu adus minerilor însă cel mai reprezentativ dintre ele, aflat la intrarea în municipiul Lupeni, aminteşte de Greva muncitorilor mineri de la Lupeni, încheiată cu un conflict sângeros între forţele de ordine şi localnici. O altă grevă a minerilor din Valea Jiului, cu 35.000 de participanţi, a avut loc între 1-3 august 1977, fiind revendicate, cu acest prilej, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Această grevă a minerilor ”este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România”, potrivit volumului ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). Potrivit statisticilor oficiale, peste 150 de mineri au murit în accidente de muncă, după 1990.

În context, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a transmis următorul mesaj miilor de ortaci:

„Ce puteți să transmiteți, stimati guvernanți, minerilor de ziua lor? Ce viitor vor avea? Cum justificați dezinteresul cras în ceea ce privește soarta mineritului din țara noastră? Cum au putut Polonia, Germania și alte țări să găsească soluții și noi nu?

Cred că ar trebui să ne închinăm cu toții în fața celei mai grele meserii – să le mulțumim minerilor pentru toți anii lucrați, de multe generații, pentru noi, pentru fiecare cetățean. Doresc sănătate și La mulți ani tuturor minerilor și familiilor lor și îi asigur de toată prețuirea mea!”, a precizat Maria Grapini.

Din păcate, cifrele de astăzi din Valea Jiului sunt triste. Zona este depopulată masiv. Peste 30.000 de locuitori au părăsit Valea Jiului, după 1990, adică peste 20% din populație. Pensionarii sunt, astăzi, majoritari, tinerii au părăsit și continuă să plece din zonă, iar din cei 50.000 de mineri câți lucrau înainte de 1989, astăzi, mai sunt angajați puțin peste 2.500. Șomajul a crescut continuu pentru că, din cele 15 mine și cariere care erau deschise odinioară, acum se mai extrage huilă din doar 4 exploatații. Două dintre ele, Lonea și Lupeni, sunt  incluse într-un program de închidere. Între timp, România a ajuns să importe cărbune.

”Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid? Aceasta este întrebarea la care, decidenții de astăzi,  nu au avut curajul să răspundă în fața oamenilor din Valea Jiului. Viitorul mineritului depinde de strategia energetică a României.  În mod normal ar fi trebuit să existe măsuri de retehnologizare a minelor pentru menținerea cel puțin până în 2030 mineritul sau chiar 2050 , așa cum a facut Polonia”, a concluzionat europarlamentarul Maria Grapini.

Depunerea de coroane cu ocazia comemorării eroilor mineri decedați în minele din Valea Jiului și la greva din 1929 de la Mina Lupeni va avea loc în incinta Exploatării Miniere Lupeni, la Uzina Electrică, începând de la ora 10:30.  Anul acesta, administrația publică locală își va întâmpina invitații cu un nou look al parcului, aici fiind efectuate lucrări de reabilitare și modernizare, care pun acum și mai mult în valoare celebrul monument. La evenimentele care vor avea loc şi în incinta E.M. Lupeni, la Uzina Electrică, unde va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori sunt aşteptaţi să participe miniştri, secretari de stat, lideri de sindicat, politicieni, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi alte instituţii şi organisme ale statului.

Ziua Minerului este un bun prilej de a ne aduce aminte cine sunt pentru noi, toţi aceia care coboară în pântecele pământului.

Doar cei ce au coborât măcar o dată într-o galerie de mină, într-un front de lucru, pot simţi cu adevărat ceea ce reprezintă mina şi pot aprecia corect efortul şi sacrificiul acestor oameni.

Dumnezeu să-i odihnească pe minerii eroi și NOROC BUN, VALEA JIULUI!

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share