Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

60 de copii refugiați din Ucraina participă în tabere de vară în jurul Timișoarei, departe de război cu ajutorul timisorenilor

Peste 1000 de refugiați din Ucraina au solicitat protectie temporara în Timișoara sau în județul Timis, conform datelor Centrului Regional de Cazare și Proceduri. Asociația LOGS asista în prezent la Casa LOGS peste 600 de refugiați oferind ajutor financiar, consiliere socială si informare, acces la sistemul educațional, asistenta medicala, cursuri de limba romana, consiliere psihologică și activități educaționale și recreative.
Mai mult de jumătate dintre refugiați sunt minori împreuna cu mame și bunici. Acesta fiind motivul pentru care echipa LOGS organizează 3 tabere pentru copii și adolescenții din Ucraina în jurul Timisoarei.
Prima tabără s-a încheiat Vineri, după 5 zile cu mult soare, distracție, piscină, ateliere de arta, calarit, foc de tabără și puțină vacanta pentru mamele copiilor.
Flavius Ilioni Loga, director LOGS: “Suntem foarte bucuroși să putem realiza aceasta prima tabără saptamana aceasta într-o locație minunată la Sanandrei, langa Timisoara. Cu susținerea partenerilor noștri reușim să oferim copiilor care au fugit din Ucraina datorită războiului, puțină normalitate și activități de vacanta și vară. O parte din echipa LOGS împreună cu voluntari s-a mutat zilele astea în tabără iar implicarea lor se vede în activitățile derulate.”
În tabără, copiii au participat la activități sportive și artistice cum ar fi volei, înot, desen, pictură, muzica cu o atenție pe munca în echipa. Mai mult cei mici au fost implicati in mentinerea curateniei în camerele lor cât și la bucatarie.
Elena Tanase, manager proiecte educaționale LOGS: “Am dus 16 copii la o ferma in apropierea Timisoarei. Motivatia principala a părinților care i-au trimis în tabăra a fost că cei mici sa isi faca prieteni și să se joace. La ferma unde stăm, copiii sunt într-un mediu calm, inconjurati de natura și animale ca și cai, iepuri, iezi, păsări. Descoperă mediul rural. Oamenii din sat s-au mobilizat la venirea noastra si ne-au pregatit activitati frumoase: de exemplu, proprietarul unei alte ferme din apropiere ne-a invitat la el, ne-a servit cu suc și a plimbat copiii cu caruta la el pe camp. Ca sa ajungem acolo, am mers 2 km prin miriste. A fost minunat”.
Doua mame voluntare din Ucraina stabilite în Timișoara au participat și ele în tabără, gatind cu ajutorul copiilor spunand “You help us, so we want to help as well”.
Elena Tanase, manager proiecte educaționale LOGS: “E un copil aici care a ajuns cu mama si fratiorul lui nou nascut la Centrul de Suport chiar în primele saptamani ale războiului. Un copil empatic, impresionant de responsabil pentru varsta lui. Îl vedem saptamanal la Casa LOGS și este entuziasmat de fiecare data. În prima seara cand am ajuns în tabără, ne-am asezat pe gazon sa scriem regulile grupului. Copiii au fost invitați sa facă propuneri. După cateva maini ridicate, a ridicat și el mana si a zis: “Sa nu ne plangem dacă nu primim mancare la timp”. Mie mi s-a rupt inima. Se vede ca este un copil care a trebuit sa înțeleagă foarte multe în ultimele luni. Cand nu participă la activități, îi place sa stea singur. “
Asociația LOGS va continua următoarele 2 tabere dar și activitățile educaționale zilnice la Casa LOGS avand in vedere ca copiii refugiați procesează multe lucruri în aceasta perioada, când efectele nesigurantei cauzate de război devin vizibile și nu mai pot fi ignorate. Profesionisti si voluntari de la LOGS sunt motivate sa ajute știind ca structura și căldura care le este oferită să îi susțină în procesul lor de a găsi un sens celor ce s-au intamplat si a găsi rezilienta împreuna cu familia de a merge mai departe.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share