Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

81 de ani de la Pogromul de la Iași

Zilele acestea se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași când umbrele morții și ale terorii au pus stăpânire pe acest oraș .
 Ambasadorul Israelului   David Saranga a participat azi, alături de primarul  Mihai Chirica la ceremonia de comemorare din Cimitirul Evreiesc.
”Pogromul din Iași de la sfârșitul lunii iunie 1941 este o lecție amară despre război, instigare și suferință îngrozitoare. Mii de ieșeni de origine evreiască au fost umiliți, jefuiți și uciși sub pretextul mincinos că deschiseseră focul asupra trupelor române care se îndreptau spre frontul de răsărit. Pogromul a demonstrat că e suficientă o scânteie pentru declanșarea unei colosale revărsări de ură. Au existat atunci ieșeni care au făcut mult rău, dar au existat și ieșeni care au făcut bine, salvând de la moarte sigură familii de evrei. Ce mai poți spune în afară de „iertați-ne” urmașilor celor care au căzut victime manipulării, urii și discriminării? Ce mai poți face cu excepția gestului de a te înclina cu smerenie în fața lor? Ce mai poți făgădui în afara promisiunii că astfel de atrocități nu se vor mai întâmpla în vecii vecilor? La 81 de ani de la aceste evenimente tragice, consider că am regăsit, de multă vreme, înțelepciunea, puterea,  dar și dorința de a reface punțile care au fost distruse atunci. Iașul a redevenit un oraș european, civilizat, multicultural.
Astăzi, relația ieșenilor și a autorităților locale cu comunitatea evreiască din oraș, dar și cu cetățenii evrei de origine română (și nu numai) din Israel este una excelentă și un exemplu de recuperare a unui trecut al cooperării și bunei înțelegeri. Nu există o altă comunitate care să fi avut un rol atât de însemnat în propășirea acestei urbe și sunt convins că redescoperirea sentimentului de prietenie dintre noi este abia la început.
Iașul își cheamă, măcar din când în când, toți fiii și fiicele acasă, pentru a redescoperi valoarea unui nou început – mai bun, mai frumos, mai autentic!
Speranța mea este că viitorul aparține oamenilor buni!” a transmis edilul ieșean.
A fost unul dintre cele mai crunte pogromuri din istoria evreilor din Europa de Est, în care 13.266 de copii, femei și bărbați erau toți evrei. În multe feluri acest pogrom a marcat începutul exterminării în masă a evreilor în Europa și a fost  precursorul crimelor în masă comise de naziști.
„Pentru a identifica toți evreii, după raioane, interziceți libertatea de mișcare și să le puteți da orice comandă la momentul potrivit”
Acestea sunt instrucțiunile date de creatorul – comandantul general  Ion Antonescu în pregătirea exterminării evreilor din oraș. Și porunca a fost dată într-adevăr pe 28 iunie 1941.
La ora 21:00 s-a dat alarma. Avioane germane au zburat deasupra orașului și unul dintre ele a tras o rachetă albastră care semnaliza începutul operațiunii. Unități ale armatei și poliției române au mărșăluit pe străzile principale din Iași  și s-au auzit focuri de peste tot, inclusiv focuri de arme automate.
Mulți soldați și cetățeni români, înarmați sau înarmați, au început să omoare evrei și să le jefuiască proprietățile. Soldații au intrat în casele evreiești, i-au jefuit și au împușcat mortal familii întregi, inclusiv copii mici. Mulți dintre locuitorii români creștini, care aparțineau diferitelor tipuri de populație locală, au luat parte la rănirea evreilor și jefuirea proprietăților lor. Cu participanții nu ne-am culcat unul dintre vecinii evreilor. Unii dintre infractori erau înarmați cu topoare și topoare și cu ei capetele evreilor au fost spulberate. Mulți alții au luat parte la căutarea evreilor care s-au ascuns și închis în mâinile criminalilor. Nelegiuiții i-au dezbrăcat pe evrei și chiar i-au jefuit.  Conform instrucțiunilor de evacuare a tuturor evreilor din  Iași  a fost necesară concentrarea acestora în prima etapă în curtea cladirii “Kastura” (o clădire mare de poliție cu subsoluri de detenție). La intrarea în curte, evreii au fost jefuiți de polițiști care le-au smuls buzunarele și le-au rupt bijuterii și ceasuri. Oficialii municipalității au luat chiar de la evrei hainele pe care le purtau și pantofii pe care îi purtau. În interiorul clădirii poliției evreii au fost bătuți cu bețe și gloanțe, unii dintre ei au fost bătuți până la moarte. Bătaia evreilor în clădirea Kastura a fost continuată de aproximativ cincizeci de germani dintr-o unitate specială și de poliția română până la ora 15:00. Masacrul a  continuat  până la 19:30. Unii dintre evrei au reușit să spargă zidurile și gardurile și au scăpat pe străzile din apropiere, unde au fost urmăriți de polițiștii și soldații locali. Potrivit estimărilor târzii din interiorul clădirii Kastura aproximativ cinci mii de evrei au fost uciși și pe străzile din apropiere încă câteva mii de evrei. Martorii spun că râuri de sânge au curs pe străzile din  Iași  . Aproximativ 2.500 de evrei salvați de la pogrom au fost puși în „trenurile morții” și expulzați din oraș,  în vagoane de vite încărcate dens. Printre destinațiile trenurilor s-a numărat orașul  Călărași , la 60 km nord de Iași, și așezarea Podu Iloaei la 25 km vest de Iași. Trenurile merg încet de aproximativ o săptămână. Peste 1.400 de evrei au fost uciși sau au pierit de sete și foame, din cauza căldurii care a predominat în vagoanele de vite.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share