Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Fenomenul violenței domestice continuă să fie îngrijorător

Mediatizată sau nu, violenţa domestică este o realitate cruntă. Se regăsește atât în familiile educate, cât și în cele cu o educație precară, atât în cele care se luptă cu lipsurile materiale, cât şi în cele cu un statut financiar bun.
În primele trei luni ale anului, au fost emise peste 2.400 de ordine de protecție provizorii şi mai mult de 4.100 de ordine de protecție.
Violenţa domestică a fost tema evenimentului „Egalitatea de şanse pe bune”, organizat de Comisia pentru drepturile omului, egalite de şanse, culte şi minorităţi din Senatul României.   Ministerul Familiei, Tineretului, Egalităţii de Şanse prin Agenția Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES) se pronunță ferm împotriva oricărui act de agresiune. Violența domestică, actele de cruzime împotriva femeilor sau discriminarea trebuie prevenite și combătute. Educația, informarea și intervenția la timp pot salva vieți. Reprezentantele ANES au evidențiat progresele măsurilor legislative inițiate pe cele două domenii de referință, egalitatea de șanse și violența împotriva femeilor, dar și rezultatele importante, obținute prin implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe, pe care instituția le coordonează. În intervenție a fost prezentat Raportul privind măsurile legislative și de altă natură, care pun în aplicare prevederile Convenției Consiliului Europei privind violența împotriva femeilor și a violenței domestice în România.
Evenimentul, aflat la a doua ediţie, şi-a stabilit drept scop crearea unui cadru propice unei dezbateri obiective, a unui dialog deschis în ceea ce priveşte conştientizarea cauzelor şi efectelor negative ale violenţei domestice, neajunsuri legislative şi disfuncţionalităţile din sistem legate de acest subiect.
Printre invitaţii cu care au fost dezbătute aceste aspecte s-au aflat reprezentanţi ai Ministerului Familiei, Tineretului, Egalităţii de Şanse, Agenţiei Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES), ANAIS, Ministerul Educaţiei, Serviciul Prevenirea Violenţei în Familie (DGASPC S4), Serviciul Evaluare Iniţială şi Intervenţii în Situaţii de Risc (SEISR), Proffesional Women’s Network (PWN), Comisia Europeană, BNP Paribas, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
O nouă dezbatere pe subiect va fi organizată din toamnă, iar o parte din concluziile care au fost trase după discuții dar  şi cele de la dezbaterile viitoare vor fi incluse într-un pachet de legi mai amplu, care se adresează violenţei domestice şi protecţiei categoriilor vulnerabile.
Multe dintre drame rămân ascunse, sub pretextul „ei se ceartă, ei se împacă”. Anul trecut, peste 3.800 de victime au beneficiat de ajutor,  iar 460 de femei au fost protejate în locuințele protejate înființate prin programul Venus.
Creșterea violențelor din perioada pandemiei a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea legii prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție sunt condamnați la închisoare între unu  și cinci  ani, pedeapsa de până atunci fiind mult mai mică. În prezent, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de polițiști pentru cinci  zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de șase  luni.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share