06/03/2021

91 de scoli si gradinite sunt inchise in judetul Dambovita

conf-cjd1Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu ne-a informat intr-o conferinta de presa cu privire la intentia de a propune Guvernului si parlamenatarilor din grupul PSD o modificare in Legea Educatiei nationale, nr. 1/2011 pentru a se aproba schimbarea destinatiei unitatilor de invatamant iesite din circuit datorita lipsei elevilor. Acesta a avut o discutie cu Ministrul Educatiei, Remus Pricopie prin care i-a adus la cunostinta numarul foarte mare de unitati de invatamant din judetul Dambovita ce au iesit din functiune.

Articolul 112, din Legea 1/ 2011, alin. 2 prevede:

(2) Terenurile si cladirile unitatilor de educatie timpurie, de invatamant prescolar, scolilor primare, gimnaziale si liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de invatamant din cadrul acestora, infiintate de stat, fac parte din domeniul public local si sunt administrate de catre consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora si sunt administrate de catre consiliile de administratie, conform legislatiei in vigoare. 
(6) Schimbarea destinatiei bazei materiale a institutiilor si unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se poate face de catre autoritatile administratiei publice locale, numai cu avizul conform al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. In caz contrar, actele de schimbare a destinatiei bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.gdf-suez-pentru-copiii-din-gura-sutii-33065

In urma unui inventar facut de Consiliul Judetean Dambovita, in judetul nostru, la momentul acesta sunt 91 de cladiri din 49 de unitati administrativ teritoriale care au iesit din reteaua unitatilor scolare, nefiind posibila nici in viitor repunerea lor in functiune.

Adrian Tutuianu a oferit exemplul Scolii de la Priseaca ce a fost preluata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului:

”Am facut demersul  sa vina in proprietatea Consiliului Judetean si n-am reusit acest lucru datorita textului de lege care impune niste obligatii pentru minister si pentru mentinerea destinatiei ca si unitate de invatamant.”

Localitati dambovitene unde scolile si gradinitele au iesit din circuitul unitatilor de invatamant:

Aninoasa, Bezdead, Branistea, Buciumeni, Butimanu, Candesti, Cobia, Corbii Mari, Cornatelu, Cornesti, Dragomiresti, Fieni, Gaesti, Glodeni, Gura Foiii, Iederea, I.L Caragiale, Malu cu Flori, Manesti, Matasaru, Mogosani, Moroeni, Morteni, Odobesti, Petresti, Puchieni, Rascaieti, Rau Alb, Runcu, Salcioara, Targoviste (scoala 7 si scoala 12), Tartasesti, Titu, Plopu, Valea Lunga, Valea Mare, Varfuri, Vacaresti, Visina, Visinesti, Voinesti si alte scoli vor fi inchise in anul scolar urmator, datorita neincadrarii numarului minin de elevi.

”Cred ca aceste imobile nu pot ramane asa, pentru ca se deterioreaza zi de zi, trebuie sa promovam un proiect de act normativ care sa permita unitatilor administrativ teritoriale sa schimbe inclusiv destinatia acestor imobile. Voi relua acest demers la Ministerul Invatamantului si ii voi ruga pe parlamentarii din grupul PSD sa promoveze o modificare ale legii 1/2011. ” a declarat Adrian Tutuianu.

scoala - Copy

Distribuie acest articol Oficial Media
Share