Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Conferința privind VIITORUL EUROPEI o oportunitate de a aduce împreună toți europenii

”Conferința privind Viitorul Europei reprezintă oportunitatea prin care toți europenii vor putea dezbate viziunea comună despre ceea ce își doresc cu privire la Uniunea nostră și noi avem responsabilitatea de a ne asigura că acesta nu este un exercițiu intelectual politic sau un compromis politic”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul susținut cu prilejul lansării Conferinței privind viitorul Europei.

Cu două zile înainte de lansarea Conferinţei privind viitorul Europei, Parlamentul European a publicat vineri rezultatele sondajului Eurobarometru privind viitorul Europei, care arată că pentru o largă majoritate a europenilor una dintre priorităţile conferinţei ar trebui să fie modul în care UE ar putea gestiona mai bine crizele, cum este şi actuala pandemie. Raportul complet al sondajului comandat în premieră împreună de Parlamentul European și de Comisia Europeană constată între altele că aproximativ opt din zece europeni (81%) și șapte din zece români (70%) sunt de acord că una dintre priorităţile conferinţei ar trebui să fie modul în care UE ar putea gestiona mai bine crizele, cum ar fi pandemia de COVID-19; peste o treime (38%) dintre europeni și 32% dintre români sunt întrutotul de acord cu acest lucru.

Trebuie să fi realiști. Această Conferință nu este un panaceu sau o soluție pentru toate problemele. Trebuie să ascultăm toate vocile, chiar dacă sunt critice sau elogioase. Cred cu tărie că această Conferință reprezintă o reală oportunitate de a aduce împreună toți europenii și de a ne reuni în jurul ambiției comune pentru viitorul nostru, la fel cum au făcut și generațiile anterioare. Și, în egală măsură, nu ar trebui să subestimăm puterea binelui pe care l-ar putea face oamenilor, în mod individual, dar și ca societate, în ansamblu. Uniunea Europeană trebuie să fie ceea ce doresc europenii să fie”, a  declarat  Ursula von der Leyen în discursul său.

Conference_on_the_Future_of_Europe__Engaging_with_citizens_to_build_a_more_resilient_Europe_

Referindu-se la Conferința privind viitorul Europei, Emmanuel Macron s-a adresat tinerilor  și a spus că “trebuie să găsim din nou calea spre viitor”.

Acesta este scopul acestei Conferințe privind viitorul Europei, de a găsi o modalitate de a modela o democrație în mod colectiv și de a ne învăța lecțiile (…) Va fi un exercițiu fără precedent să ascultăm întregul continent și să ne gândim la cum vrem să arate viitorul nostru”, a spus  președintele francez,  subliniind că le-a solicitat șefilor de stat sau de guvern din UE să se implice și să organizeze dezbateri cu cetățenii.

Conferinţa privind viitorul Europei reprezintă un exerciţiu de democraţie deliberativă fără precedent, deschis şi incluziv. Scopul acesteia este să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcţiei viitoare a UE şi a politicilor sale. Preşedinţia comună s-a angajat să ia măsuri în urma rezultatelor conferinţei.

“Sper ca această Conferință să fie momentul în care proiectele majore au ambiții majore. Vise majore. Cum vrem să arate Europa peste 100 de ani. Ce granițe va avea, ce instituții noi, ce proiecte culturale majore vom crea împreună, cum putem face din această Europă liderul reducerii emisiilor. Și sper ca neutralitatea noastră în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon să fie atinsă și mai repede. Cum putem construi această Europă a educației și a cercetării, făcându-o și mai puternică. Noile granițe în spațiu. Cum putem reuși, practic, să ne scriem noi înșine noile noastre legende“, a mai  spus  Emmanuel Macron.

Concluziile Conferinţei privind viitorul Europei sunt aşteptate în jurul lunii martie 2022, când Franţa se va afla la preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene – un moment oportun pentru Emmanuel Macron, care a fost ales pe baza unui program pro-european şi care intenţionează să facă din preşedinţia franceză a Consiliului un atu politic major în contextul alegerilor prezidenţiale franceze din mai 2022.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share