Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială rămâne de neclintit”

Miniștrii de Externe afiliați NATO s-au adunat timp de două zile, în capitala Letoniei acoperită de zăpadă,  pentru două zile de discuții de fond.

În prima zi, miniștrii au abordat trei probleme: consolidarea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei, acțiunile regimului din Belarus, rolul principal al NATO în controlul armelor.
Orice agresiune viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea un preț mare și ar avea consecințe politice și economice grave pentru Rusia,” a  subliniat încă odată,  secretarul general Jens Stoltenberg.

Miniștrii NATO au precizat, de asemenea, că:  sunt deplin solidari cu toți aliații afectați de utilizarea de către regimul Lukașenko a persoanelor vulnerabile din Belarus” .  NATO cooperează strâns cu Uniunea Europeană pentru a contracara această campanie hibridă, secretarul general vizitând Vilnius și Riga împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestei săptămâni.
În marja ședinței ministeriale, secretarul general și-a conturat ideile pentru un nou #Concept Strategic pentru NATO. Alături de Tratatul de la Washington, Conceptul Strategic este cel mai important document de orientare al NATO. Șeful NATO a stabilit cinci elemente care ar trebui să fie în centrul planului nostru pentru următorul deceniu și nu numai:  protejarea valorilor noastre; întărirea puterii noastre militare;  întărirea societăților noastre având o perspectivă globală;  construirea NATO ca legătură instituțională între Europa și America de Nord.
În a doua zi, miniștrilor de externe NATO li s-au alăturat Georgia și Ucraina pentru a discuta despre situația securității din regiune, secretarul Stoltenberg reiterând ”sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea lor teritorială rămâne de neclintit.”
Aliații au avut, de asemenea, discuții aprofundate cu privire la lecțiile învățate din angajamentul NATO în Afganistan, în vederea îmbunătățirii viitoarelor operațiuni de gestionare a crizelor. Evoluțiile din Balcanii de Vest au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, partenerii Finlanda, Suedia și UE s-au alăturat discuției.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share