Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Caravana donării de sânge la Lupeni

Este nevoie să înțelegem că acest gest de omenie, pe care îl putem face în fiecare zi, salvează vieți și aduce alinare. Să dovedim umanitate și, prin gesturi simple și firești, să salvăm vieți! 

În data de 14 iunie a.c.,  de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, va avea loc la sediul EGAL  al subfilialei de Cruce Roșie din Lupeni, caravana DONĂRII  DE SÂNGE. Cei care doresc să doneze sunt așteptați  între orele 9.00-13.00, printr-o programare prealabilă la numărul de telefon care se află în fotografia alăturată.  Beneficiarul final este pacientul român, respectiv sistemul național de trasfuzie sanguină din România. Campania de donare de sânge se desfășoară din inițiativa Subfilialei de Cruce Roșie Lupeni și Primaria Lupeni. Toate programele  și proiectele medicale, care implică acte medicale  sunt coordonate de către vicepreședinte comitet dr. Ana Maria Lazăr Neagoe . Tot ceea ce  înseamnă asigurarea și respectarea tuturor normelor igienico-sanitare, circuitul, pregătirea voluntarilor este asigurată de dr. Ana Maria Neagoe. Inițiativelor acesteia I s-a alăturat și primarul Lucian Resmeriță, împreună stabilesc toate aspectele organizatorice ale campaniilor și altor evenimente care se desfășoară pe raza municipiului Lupeni.

Dr. Bianca Schileru va fi cea care va supraveghea și coordona  modul de desfășurare a campaniei de donare de sânge din data de 14 iunie. a.c.

Prin donare sîngele din organism se reînnoiește, iar globulele roșii circulă cu mai mult oxigen care duce la crșsterea performanțelor intelectuale și fizice,  tocmai pentru că,  globulele roșii sunt mai tinere. De asemenea, la fiecare donare se fac mai multe analize și investigații, deci poate fi văzută și ca o verificare periodică a sănătașii. Nu ăn ultimul rînd,  donatorul are mulțumirea că a făcut un bine celorlalți. O singură pungă de sânge poate salva trei vieți, din sînge se extrage  masa eritrocitară care se administrează pacienților cu pierderi mari de sînge sau la cei cu anemii severe. Mai este și   plasma care merge către pacienti cu arsuri și deficit de coagulare, iar trombocitele sunt administrate pacienților cu deficit de coagulare, leucemii, cancere, în diverse intervenții chirurgicale„ a ținut să ne declare dr. Bianca Schileru. 

Au capacitatea de a dona numai persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg şi care nu au avut niciodată hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat sau boli de inimă. Persoanele care au peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie şi o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă sau afecţiuni neurologice. Cei care efectuează o donare completă (450 ml sânge) vor beneficia la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul salariaţilor, sau o zi scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor.

Știați că … 

…sângele este o resursă de importanţă strategică?
…în România, prima încercare de transfuzie a fost facută de dr. Carol Davila, în anul 1853?
…organismul reface sângele donat (calitativ-masa eritrocitară) în aproximativ 6-12 săptămâni?
…toate materialele utilizate în actul donării sunt sterile şi de unică folosinţă ?
…studii recente (2013) au demonstrat că donarea de sânge are beneficii pentru donator: reduce stresul, îmbunătăţeste starea emoţională şi scade riscul de infarct miocardic prin scăderea concentraţiei de fier din organism?
…există o variabilitate a grupului sanguin ABO, Rh, şi a incidenţei acestuia în populaţie (donatori şi pacienţi), ponderea cea mai mare o are grupul O, Rh pozitiv (35%), iar cea mai mică grupul AB, Rh negativ (1%)?

Distribuie acest articol Oficial Media
Share