Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

REDRESAREA TURISMULUI – PRIMUL SEMN AL REVENIRII LA NORMALITATE ÎN ECONOMIE

După doi de pandemie, avem acum certitudinea că economia naţională îşi revine. Relansarea turismului românesc a început în acest an. O demonstrează şi ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Acesta a anunţat recent că sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada ianuarie-aprilie, au fost în creştere cu peste 33% faţă de perioada similară din 2021.
Este prima dovadă că obiectivele asumate acum şase luni prin programul de învestire al actualului guvern sunt realiste şi măsurile adoptate au efectul scontat.
” Reprezint în Parlamentul României Hunedoara şi aceste veşti mă bucură mult pentru că ştiu cât de important este turismul pentru judeţul din care provin.
Desigur judeţul Hunedoara deţine o listă impresionantă de obiective turistice. Diversitatea destinațiilor pe care le găzduiește este unică în România. Castele, cetăți istorice, situri arheologice renumite, parcuri și rezervații naturale, lacuri, grădini și chiar locuri mai puțin știute, unele din ele, uitate de lume. Toate la fel de interesante. Dar,  dintre toate aş dori să mă refer aici la un singur exemplu: Geoagiu Băi. Motivul este faptul că port un dialog permanent şi detaliat cu autorităţile locale de aici şi cunosc foarte bine care au fost eforturile depuse pentru a dezvolta continuu acest obiectiv.
Aşezarea Geoagiu-Băi, parte componentă a oraşului Geoagiu, este o cunoscută staţiune balneară situată în N-E judeţului Hunedoara, devenită staţiune turistică de interes naţional prin Hotărârea de Guvern nr. 1122/10.10.2002. Alături de Băile Felix, Buziaş şi Herculane se bucură de privilegiul de a fi una dintre cele mai vechi exploatări balneare de pe teritoriul ţării, datând din perioada colonizării romane. Trei sunt atuurile principale ale staţiunii. În primul rând, cele mai cunoscute sunt apele termale ale izvoarelor de aici, cu rol terapeutic important în tratamentul unei serii largi de afecţiuni externe şi interne. Un al doilea element de referinţă pentru renumele staţiunii este nămolul terapeutic de la Geoagiu-Băi indicat pentru tratamentul diferitelor tipuri de afecţiuni reumatice. Cel de-al treilea atu este bioclimatul local.
Pe lângă acestea, există aici şi alte atracţii turistice deosebite. M-aş referi la Băile Termale Romane (Germisara) având o vechime de circa două milenii. Şi, nu în ultimul rând, trebuie amintit Complexul turistic Băile Daco Romane, ce a găzduit săptămâna trecută deschiderea sezonului estival din acest an. Ca să vă faceţi o idee mai clară despre posibilităţile existente, trebuie evidenţiat un fapt. Şi anume, acest complex include 4 bazine dintre care unul olimpic, cu apă termală la o temperatură de 29 grade Celsius. Şi o capacitate de peste 7000 de locuri, în care turiştii beneficiază de condiţii optime de recreere.

Staţiunea Geoagiu Băi s-a dezvoltat în ultimii ani foarte mult. Iar pentru a continua să ofere turiştilor care vin aici condiţii la cele mai ridicate standarde s-a investit mult. A fost extinsă reţeaua de alimentare cu apă potabilă. A fost reabilitată baza sportivă a staţiunii. Au fost create facilităţi suplimentare pentru recreere şi agrement. Cu toate acestea potenţialul turistic al staţiunii,  încă nu a fost atins. Şi de aceea proiectele destinate dezvoltării staţiunii Geoagiu Băi nu s-au oprit. Vor continua acţiunile de reabilitare şi modernizare a reţelei de drumuri din interiorul localităţii. Va creşte eficienţa energetică a localităţii şi prin gestionarea inteligentă a energiei în sistemul de iluminat public local. Desigur contribuţia turismului la Produsul Intern Brut nu este mare. Dar dinamismul ce caracterizează această industrie rămâne un indicator relevant atunci când ne referim la redresarea economiei naţionale în ansamblul ei. Revenirea din turism este printre primele semnale ce pot indica revirimentul economic general. Rezultatul pozitiv pe care l-am consemnat deja reprezintă şi efectul politicilor publice adoptate de către guvernul actual. Acestea au ca obiectiv principal dezvoltarea industriei și activităților economice locale, în special prin valorificarea patrimoniului natural și cultural existent. Turismul este parte a acestei viziuni şi rămâne un motor economic important, ce poate sprijini substanţial creşterea calităţii vieţii oamenilor din comunităţile locale. Pentru că, până la urmă, este vorba despre oameni, despre o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor şi despre speranţa unui viitor mai sigur” a ținut să transmită deputatul Viorel Sălan.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share