Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște. Regizor: O piesă excepțională!

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște vă invită la spectacolul Oreste de Euripide în regia semnată de grecul Yiannis Paraskevopoulos, duminică 26 mai, de la ora 19.00 în Sala Mare. Scenografia este realizată de Horațiu Mihaiu iar coregrafia de Johanna Bodor.

„Oreste al lui Euripide este o piesă excepțională pentru că vorbește despre două lucruri pe care le consider foarte importante în acest moment din viața mea. Primul este dreptul la CuvântCuvântul este un mare dar pentru om și trebuie să-l folosească pentru a putea merge mai departe. A revendica. A convinge. Mai ales, pentru a putea comunica fără a ascunde nimic.

Al doilea element, pentru mine, este tinerețea. Tinerețea îmi dă dreptul să greșesc, pot să mă entuziasmez și să disper într-o secundă, fără ca acest lucru să fie criticat negativ. Și asta este posibil doar pentru că sunt tânăr.

Dar, lucrul cel mai important dintre toate în opera lui Euripide este elementul de suspendare. Ca și autorul însuși, eroii săi se află în permanență suspendați între două condiții, două situații, două decizii. Acesta a fost și nucleul de bază al lucrului cu actorii și cu colaboratorii. Cât de greu este să te găsești tot timpul între două situații.

Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște. Regizor: O piesă excepțională!

Câteva cuvinte despre echipă

Spectacolul acesta are forma pe care o are, pentru că i-am cunoscut pe acești actori și pe acești colaboratori la Teatrul Tony Bulandra. Pentru mine, cea mai mare inspirație sunt oamenii cu care lucrez. Actorii cu care lucrez și bucuria lor. Acesta, pentru mine, este cel mai frumos element al muncii noastre. Bucuria.„ (Yiannis Paraskevopoulos, regizorul spectacolului Oreste de Euripide)

Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște
Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște / foto Augustina Iohan

Cum reușești să pictezi atât de frumos, atât de grațios, gestul fiecărui cuvânt?

Multă școală. Mă plec în fața științei altora. În acest fel, dacă eu sunt deschisă, acumulez foarte mult, am posibilitatea să învăț. Manifest respect și curiozitate față de ce știu alții. Următorul pas este cum pot eu să îi învăț pe alții, în mod eficient, ceea ce știu eu. Actorii nu sunt dansatori – actorii își folosesc și trupul și mintea și sufletul și, având în vedere că ei se ocupă de artă, au întotdeauna un fel de frică față de chestiunea asta a mișcării. Trebuie să găsesc toate instrumentele pentru a-i încuraja, pentru a reuși să le stârnesc curiozitatea și să le demonstrez că pot face ceea ce eu le arăt. Această fază implică răbdare și multe explicații. Cât de mult înseamnă un gest, cât de mult contează pe scenă ceea ce faci fizic, care este proporția corp – text. În momentul în care actorii au căpătat siguranță, atunci calitățile artistice își spun cuvântul, iar ei pot „zbura” mai departe prin piesă și în munca lor pe scenă.

Sunt pasionată de ceea ce fac, ador teatrul și este o dragoste care, oricât de romantic ar suna, nu se termină pentru că, eu fiind freelancer, întâlnesc de fiecare dată noi provocări. Recunosc, cu cât știu mai mult, cu atât îmi dau seama cât de mult mai am de învățat. Nu mă bazez pe ce am făcut ieri. (Johanna Bodor, coregraf)

Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște
Oreste de Euripide la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște / foto Augustina Iohan

Regia: Yiannis Paraskevopoulos

Traducere: Claudiu Sfirschi-Lăudat
Scenograf: Horațiu Mihaiu
Costume: Valentin Codoiu
Coregraf: Johanna Bodor
Compozitor:  Manos Milonakis

Electra  – Oana Marcu

Oreste – Mario Monțescu

Pylades – Andrei Mărcuță

Menelau  – Cristian Olaru

Elena – Iulia Verdeș

Hermiona – Iulia Alexandra Dinu

Tyndar – Constantin Florescu

Mesagerul – Camelia Varga

Frigianul – Radu Câmpean

Apollo – Florin Georgescu Jr.

Corul: Antonia Ionescu, Ana Maria Carablais

🎟 Bilete online -> https://www.eventim.ro/…/oreste…/performance.html

sursa: tonybulandra.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share