Fidel Alejandro Castro Ruz, supranumit ”El Comandante” conducătorul Cubei pentru mai bine de 45 de ani, care l-a înlăturat de la putere pe Fulgencio Batista (președinte al Cubei între 1940-1944, și mai apoi dictator între 1952-1959) în urma Revoluției Cubaneze s-a stins la vârsta de 90 de ani pe 25 Noimenbrie.
Cuba a declarat 9 zile de doliu național. Președintele american Barack Obama, care în urmă cu doi ani a decis reluarea relațiilor diplomatice cu republica cubaneză după ce acestea au fost întrerupte în 1961 și-a exprimat condoleanțele în numele Statelor Unite pentru întreaga familie și poporul cubanez.
Castro, unul din cei mai controversați lideri contemporani, cunoscut pentru practicile violente, crimele și comploturile ordonate în numele statului totalitar pe care îl controla prin armată și interpuși a reușit să-și conducă statul comunist cu mână forte și să supraviețuiască celor mai bine de 600 de atentate de asasinat ale Statelor Unite.
Raúl Castro, fratele lui Fidel, aflat la conducerea statului încă din 2006, a declarat vineri seară că liderul Revoluției Cubaneze s-a stins după o lungă suferință, iar conform dorinței sale va fi incinerat iar cenușa depusă în Cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba. Funerariilor vor avea loc pe 4 Decembrie.
Reacțiile cu privire la moartea liderului cubanez sunt împărțite. Mulți șefi de stat de la Kremlin la Vatican au trimis scrisori de condoleanțe și și-au afirmat recunoștința pentru contribuția lui Castro la lupta împotriva injustiției sociale și a luptei de clasă. Alții au adăugat pe lângă condoleanțe și propriile remarci referitoare la crimele și atrocitățile comise de Castro, încălcări flagrante ale drepurilor omului și refuzul de a lăsa capitalismul să pună stăpânire pe Cuba.
Încă de la preluarea puterii în urmă cu 50 de ani, Castro a respins influența SUA declarând America marele său dușman, contracarînd invazia americană sprijinită de CIA din Golful Porcilor (1961). Relația lui Castro cu Moscova a dus la Criza Rachetelor din 1962 – 13 zile de tatonări care au dus lumea contemporană pe marginea unui război nuclear. Urmările acestor evenimente au adus un embargo drastic asupra Cubei care se confruntă și astăzi cu sărăcia și înapoierea economică.
Cuba, insula din Caraibe transformată în stat comunist, a reprezentat pentru multe decenii un ”ghimpe” în coasta Statelor Unite și unul din cele mai ”fierbinții” motive de dispută din timpul Războiului Rece. Era Castro lasă totuși în urmă câteva aspecte pozitive, chiar dacă țara pare scindată între cei vârstnici care au apreciat dintotdeauna influența Revoluției Cubaneze și schimările care aceasta le-a adus, și cei tineri care se confruntă de mai bine de 20 de ani cu sărăcia și imposibilitatea de a-și părăsi țara pentru un trai mai bun. Cu toate acestea Cuba lui Castro este o tară în care accesul la servicii de sănătatea și educația sunt gratuite.
Cea mai mare diasporă cubaneză de pe teritoriul Statelor Unite (Miami) a jubilat la aflatea veștii morții liderului comunist și a ieșit în stradă într-o paradă a bucuriei, intonând cântece și scandând Cuba libre! (Cuba este liberă!) și El miejo murio (Bătrânul a murit!)
Cel ce a spus ”Isoria mă va absolvi!” a lăsat moștenire un stat perceput mai puțin drept comunist și mai mult ca un simbol naționalist al mândriei regionale și al luptei împotriva superputerii americane.
Articol preluat și adaptat din The Guardian (https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/fidel-castro-cuba-revolutionary-icon-dies )
Oana Stiff, Michigan SUA
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”