01/04/2020

FIDEL CASTRO – liderul revoluționar cubanez a murit la vârsta de 90 de ani

Foto credit: http://img.rasset.ie/000d386b-800.jpg

 

Fidel Alejandro Castro Ruz, supranumit ”El Comandante” conducătorul Cubei pentru mai bine de 45 de ani, care l-a înlăturat de la putere pe Fulgencio Batista (președinte al Cubei între 1940-1944, și mai apoi dictator între 1952-1959) în urma Revoluției Cubaneze s-a stins la vârsta de 90 de ani pe 25 Noimenbrie 일드 굿 닥터.

Cuba a declarat 9 zile de doliu național. Președintele american Barack Obama, care în urmă cu doi ani a decis reluarea relațiilor diplomatice cu republica cubaneză după ce acestea au fost întrerupte în 1961 și-a exprimat condoleanțele în numele Statelor Unite pentru întreaga familie și poporul cubanez 아톰 게임.

Castro, unul din cei mai controversați lideri contemporani, cunoscut pentru practicile violente, crimele și comploturile ordonate în numele statului totalitar pe care îl controla prin armată și interpuși a reușit să-și conducă statul comunist cu mână forte și să supraviețuiască celor mai bine de 600 de atentate de asasinat ale Statelor Unite Download windows 7 powershell.

Raúl Castro, fratele lui Fidel, aflat la conducerea statului încă din 2006, a declarat vineri seară că liderul Revoluției Cubaneze s-a stins după o lungă suferință, iar conform dorinței sale va fi incinerat iar cenușa depusă în Cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba rgss rtp. Funerariilor vor avea loc pe 4 Decembrie.

Reacțiile cu privire la moartea liderului cubanez sunt împărțite. Mulți șefi de stat de la Kremlin la Vatican au trimis scrisori de condoleanțe și și-au afirmat recunoștința pentru contribuția lui Castro la lupta împotriva injustiției sociale și a luptei de clasă 슈퍼마리오 64. Alții au adăugat pe lângă condoleanțe și propriile remarci referitoare la crimele și atrocitățile comise de Castro, încălcări flagrante ale drepurilor omului și refuzul de a lăsa capitalismul să pună stăpânire pe Cuba Bangkok metro route too.

Încă de la preluarea puterii în urmă cu 50 de ani, Castro a respins influența SUA declarând America marele său dușman, contracarînd invazia americană sprijinită de CIA din Golful Porcilor (1961) Shin Hyun-hee. Relația lui Castro cu Moscova a dus la Criza Rachetelor din 1962 – 13 zile de tatonări care au dus lumea contemporană pe marginea unui război nuclear download mt4. Urmările acestor evenimente au adus un embargo drastic asupra Cubei care se confruntă și astăzi cu sărăcia și înapoierea economică. 

Cuba, insula din Caraibe transformată în stat comunist, a reprezentat pentru multe decenii un ”ghimpe” în coasta Statelor Unite și unul din cele mai ”fierbinții” motive de dispută din timpul Războiului Rece 윤고딕 520. Era Castro lasă totuși în urmă câteva aspecte pozitive, chiar dacă țara pare scindată între cei vârstnici care au apreciat dintotdeauna influența Revoluției Cubaneze și schimările care aceasta le-a adus, și cei tineri care se confruntă de mai bine de 20 de ani cu sărăcia și imposibilitatea de a-și părăsi țara pentru un trai mai bun 콘테스트 k. Cu toate acestea Cuba lui Castro este o tară în care accesul la servicii de sănătatea și educația sunt gratuite.

Cea mai mare diasporă cubaneză de pe teritoriul Statelor Unite (Miami) a jubilat la aflatea veștii morții liderului comunist și a ieșit în stradă într-o paradă a bucuriei, intonând cântece și scandând Cuba libre! (Cuba este liberă!) și El miejo murio (Bătrânul a murit!)

Cel ce a spus ”Isoria mă va absolvi!” a lăsat moștenire un stat perceput mai puțin drept comunist și mai mult ca un simbol naționalist al mândriei regionale și al luptei împotriva superputerii americane. 

Foto credit: https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/fidel-castro-cuba-revolutionary-icon-dies#img-1

 

Articol preluat și adaptat din The Guardian (https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/fidel-castro-cuba-revolutionary-icon-dies )

Oana Stiff, Michigan SUA

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
comments