Fidel Alejandro Castro Ruz, supranumit ”El Comandante” conducătorul Cubei pentru mai bine de 45 de ani, care l-a înlăturat de la putere pe Fulgencio Batista (președinte al Cubei între 1940-1944, și mai apoi dictator între 1952-1959) în urma Revoluției Cubaneze s-a stins la vârsta de 90 de ani pe 25 Noimenbrie.
Cuba a declarat 9 zile de doliu național. Președintele american Barack Obama, care în urmă cu doi ani a decis reluarea relațiilor diplomatice cu republica cubaneză după ce acestea au fost întrerupte în 1961 și-a exprimat condoleanțele în numele Statelor Unite pentru întreaga familie și poporul cubanez.
Castro, unul din cei mai controversați lideri contemporani, cunoscut pentru practicile violente, crimele și comploturile ordonate în numele statului totalitar pe care îl controla prin armată și interpuși a reușit să-și conducă statul comunist cu mână forte și să supraviețuiască celor mai bine de 600 de atentate de asasinat ale Statelor Unite.
Raúl Castro, fratele lui Fidel, aflat la conducerea statului încă din 2006, a declarat vineri seară că liderul Revoluției Cubaneze s-a stins după o lungă suferință, iar conform dorinței sale va fi incinerat iar cenușa depusă în Cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba. Funerariilor vor avea loc pe 4 Decembrie.
Reacțiile cu privire la moartea liderului cubanez sunt împărțite. Mulți șefi de stat de la Kremlin la Vatican au trimis scrisori de condoleanțe și și-au afirmat recunoștința pentru contribuția lui Castro la lupta împotriva injustiției sociale și a luptei de clasă. Alții au adăugat pe lângă condoleanțe și propriile remarci referitoare la crimele și atrocitățile comise de Castro, încălcări flagrante ale drepurilor omului și refuzul de a lăsa capitalismul să pună stăpânire pe Cuba.
Încă de la preluarea puterii în urmă cu 50 de ani, Castro a respins influența SUA declarând America marele său dușman, contracarînd invazia americană sprijinită de CIA din Golful Porcilor (1961). Relația lui Castro cu Moscova a dus la Criza Rachetelor din 1962 – 13 zile de tatonări care au dus lumea contemporană pe marginea unui război nuclear. Urmările acestor evenimente au adus un embargo drastic asupra Cubei care se confruntă și astăzi cu sărăcia și înapoierea economică.
Cuba, insula din Caraibe transformată în stat comunist, a reprezentat pentru multe decenii un ”ghimpe” în coasta Statelor Unite și unul din cele mai ”fierbinții” motive de dispută din timpul Războiului Rece. Era Castro lasă totuși în urmă câteva aspecte pozitive, chiar dacă țara pare scindată între cei vârstnici care au apreciat dintotdeauna influența Revoluției Cubaneze și schimările care aceasta le-a adus, și cei tineri care se confruntă de mai bine de 20 de ani cu sărăcia și imposibilitatea de a-și părăsi țara pentru un trai mai bun. Cu toate acestea Cuba lui Castro este o tară în care accesul la servicii de sănătatea și educația sunt gratuite.
Cea mai mare diasporă cubaneză de pe teritoriul Statelor Unite (Miami) a jubilat la aflatea veștii morții liderului comunist și a ieșit în stradă într-o paradă a bucuriei, intonând cântece și scandând Cuba libre! (Cuba este liberă!) și El miejo murio (Bătrânul a murit!)
Cel ce a spus ”Isoria mă va absolvi!” a lăsat moștenire un stat perceput mai puțin drept comunist și mai mult ca un simbol naționalist al mândriei regionale și al luptei împotriva superputerii americane.
Articol preluat și adaptat din The Guardian (https://www.theguardian.com/world/2016/nov/26/fidel-castro-cuba-revolutionary-icon-dies )
Oana Stiff, Michigan SUA
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
Aproape de comă alcoolică șoferul unui autocar a fost prins pe Autostrada București – Pitești de Poliția Găești
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Omraam: Dacă oamenii sunt mereu nemulțumiți, dezamăgiți, este pentru că au prea multă încredere în achizițiile materiale pentru a-i face fericiți
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna