Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Județul Hunedoara ia măsuri de protecție împotriva COVID 19

 

Prefectul județului Hunedoara, Vasile Potecă,  ia convocat pe toți factorii resposabili din județ, ce fac parte din CJSU Hunedora.

 S-a discutat și aprobat “Planului de măsuri în cazul unei suspiciuni de infecție cu virusul COVID 19”. A fost stabilit modul în care instituțiile și autoritățile publice trebuie să acționeze în cazul în care o persoană este suspectată de infecție cu coronavirus. Un punct important al discuțiilor a fost prezentarea măsurilor de prevenire pe care populația trebuie să le respecte pentru a elimina riscul unei posibile infecții.

Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică – Hunedoara, dr. Cecilia Birău, a prezentat o situație detaliată a acțiunilor și măsurilor care trebuie luate în aceste situații.

Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a cerut tuturor celor prezenți să mediatizeze aceste măsuri prin toate mijloacele de informare, pentru ca populația să fie cât mai bine informată.

 

”Măsurile de prevențile  ar trebui luate proporțional cu situația. Este posibil ca măsurile de protecție să nu ajute”, a declarat reporterilor de la Geneva, șeful ORGANIZAȚIEI MONDIALE SĂNĂTĂȚII  Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Focarul, care a infectat aproximativ 70.500 de oameni în China și a ucis peste 1.700, a stagnat producția și turismul în toată regiunea și a dus la multiple restricții de călătorie, inclusiv pentru zboruri și croaziere.

“Dacă vom întrerupe fiecare navă de croazieră din lume, cu șansa de a exista un contact potențial cu un potențial infectat, atunci unde ne oprim?” a declarat Michael Ryan, șeful programului de urgențe pentru sănătate OMS.

Ryan a declarat că în epicentrul crizei din orașul Wuhan din provincia Hubei centrală, „rata de atac” – o măsură a vitezei de răspândire a virusului – a fost de patru la 100.000.

“Acesta este un focar foarte grav și are potențialul de a crește, dar trebuie să echilibrăm asta în ceea ce privește numărul de persoane infectate. În afara Hubeiului, această epidemie afectează o proporție foarte mică, foarte mică,” a spus el .

Tedros s-a referit, de asemenea, la o scădere aparentă a cazurilor noi de boală în ultimele zile, dar a spus că tendința „trebuie interpretată foarte prudent”.

”Tendințele se pot schimba pe măsură ce noile populații sunt afectate. Este prea devreme pentru a spune dacă acest declin raportat va continua. Fiecare scenariu este încă pe masă” a mai spus șeful OMS.

Tedros a spus că mai mult de 80 la sută dintre pacienții infectați cu virusul au simptome ușoare și se recuperează, în timp ce 14 la sută au boli severe, cum ar fi pneumonia. ”Aproximativ cinci procente din cazuri sunt considerate critice cu posibilă insuficiență multi-organ, șoc septic și insuficiență respiratorie și, în unele cazuri, moarte ”, a adăugat el.

Tedros a spus că există ”relativ puține cazuri” în rândul copiilor și este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege de ce.

Noul coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sidromului respirator acut sever (SARS) și poate fi transmis prin: contact direct; picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut; atingerea suprafețelor contaminate.

Ca orice boală respiratorie, infecția cu Covid-19 poate produce simptome ușoare precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecțiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respirație și pot duce la pneumonie.

Măsuri generale de prevenție 

  1. Spălatul mâinilor frecvent– cu apă și săpun sau cu dezinfectat de mâini pe bază de alcool – elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
  2. Practicați igiena respiratorie– când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu cotul flexat sau un șervețel care va fi aruncat imediat la coș, apoi spălați mâinile cu apă și săpun – făcând acest lucru impiedicați răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă puneți mâna la gură când tușiți, puteți contamina ulterior obiectele și suprafețele care le atingeți.
  3. Mențineți distanța– păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau au febră – când acestea tușesc sau strănută se eliberează mici picături de salivă care pot conține virusul iar dacă sunteți prea aproape de ele le puteți inhala.
  4. Evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii– mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului și a gurii favorizăm astfel infectarea cu virusuri.
  5. Dacă aveți febră,  dificultăți de respirație și tușiți, consultați un medic– spuneți-i acestuia dacă ați călătorit recent într-o zona din China unde este raportată infecția cu 2019-nCoV (orașul Wuhan din Provincia Hubei; Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi) sau ați avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din China și are simptome respiratorii.
  6. Dacă aveți simptome respiratorii ușoare și nu ați călătorit recent în China – practicați igiena mâinilor și a respirației, stați la domiciliu până vă simțiți bine, dacă este posibil.
  7. Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii) putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecțiuni respiratorii. Totuși, doar această măsură nu garantează oprirea infecțiilor și ar trebui combinată cu celelalte măsuri de prevenție: igiena mâinilor și a respirației, păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între persoane.

Remintim că Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii.
Măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și este recomandată, în continuare, vaccinarea antigripală.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share