Ministerul Fondurilor Europene îndeplinește rolul de coordonator național pentru implementarea Inițiativei Valea Jiului. Această inițiativă a fost dezvoltată în contextul lansării de către Comisia Europeană, la 11 decembrie 2017, a Platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție, care are ca scop dezvoltarea proiectelor și strategiilor pe termen lung, ca răspuns la provocările sociale și de mediu cu care se confruntă aceste regiuni.
Echipa de proiect a companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), care a fost contractată de Comisia Europeană – Structural Reform Support Service (în prezent DG-REFORM) în luna octombrie 2019 pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Socială, Economică și de Mediu a Văii Jiului, se află în etapa elaborării acestui document, reprezentând principal livrabil în proiectul menționat. O primă versiune a Strategiei (draft – document în lucru) va fi prezentată Ministerului Fondurilor Europene (beneficiarul principal al proiectului) și DG-REFORM până la data de 4 mai a.c., varianta finală urmând să fie definitivată până la data de 30 septembrie a.c.. Aceasta se va realiza în baza consultărilor publice, prin integrarea contribuției directe a tuturor părților interesate (”stakeholderi”) atât în actuala etapa, cât și în cele viitoare, pentru elaborarea următoarelor livrabile (Structură de guvernanță, Plan de acțiuni și set de 10 proiecte cu propunere de implementare în Valea Jiului începând din anul 2021).
”Având în vederea starea de urgență instituită în România din data de 16 martie a.c. și măsurile aferente adoptate de autoritățile statului în contextul evoluțiilor legate de pandemia COVID-19, PwC a procedat la reconsiderarea și modificarea planului de activități pentru adaptarea la condițiile de izolare socială și lucru la distanță. În consecință, activitățile de consultare a tuturor părților interesate în acest proiect, ce ar fi trebuit să se desfășoare prin organizarea de ateliere de lucru, focus grupuri și alte formate de consultare publică în locații din Valea Jiului, vor fi transpuse în activități derulate în sistem on-line prin elaborarea unor documente de conținut și chestionare ce urmează să fie postate pe website-ul Ministerul Fondurilor Europene sau trimise direct de echipa PwC către toate categoriile de stakeholderi, precum și prin organizarea de teleconferințe (audio/video) cu mai multe categorii de părți interesate și/sau interviuri telefonice.
Lansăm această etapă de consultare publică cu prezentarea a trei opțiuni de viziune pentru Valea Jiului, pe care vi le aducem în atenție cu rugămintea de a o selecta pe cea pe care o considerați cea mai potrivită/fezabilă pentru viitorul regiunii și de a ne transmite comentarii/recomandări ce vor face obiectul evaluării noastre pentru pașii următori în proiect. Referitor la cele trei propuneri de viziune, dorim să facem următoarele precizări:
- Opțiunile au fost concepute considerând trei dintre segmentele importante aduse în atenție de stakeholderii din Valea Jiului în cadrul consultărilor derulate în contextul elaborării Analizei privind dificultățile și oportunitățile regiunii, evaluate prin prisma potențialului de dezvoltare existent și a nevoilor sociale și economice din regiune.
- Opțiunile au fost gândite în corelare cu programe și strategii europene relevante pentru acest proiect și cu surse de finanțare disponibile, ce permit alocări pentru dezvoltarea de proiecte în respectivele domenii. Este important ca Strategia Văii Jiului să fie construită pe piloni care să securizeze finanțarea necesară și să fie aliniată la direcțiile europene de dezvoltare.
- Aceste viziuni NU reflectă o abordare exhaustivă și nici nu sunt de natură a limita domeniile vizate pentru acțiunile ce urmează a fi propuse în scopul dezvoltării regiunii Văii Jiului (de exemplu, preferința dumneavoastră pentru opțiunea trei nu va rezulta în construirea Strategiei exclusiv în jurul domeniului turismului). Vă invităm să ne sugerați și alte opțiuni de viziune, dacă apreciați necesar, cu argumentația aferentă. În funcție de opțiunea de viziune ce va reieși ca fiind predominant preferată/acceptată de părțile interesate în acest proiect, vom iniția demersurile pentru definirea, în consultare cu stakeholderii, principalilor piloni de dezvoltare a regiunii Văii Jiului – domenii concrete care să permită dezvoltarea și implementarea unor proiecte realiste și fezabile – în jurul cărora vor fi elaborate Planul de acțiuni concrete și propunerile de proiecte acoperind domenii diverse. Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră la această consultare până luni, 6 aprilie a.c., adresându-vă rugămintea să ne transmiteți: • opțiunea pentru una dintre cele trei viziuni • argumentele în sprijinul acesteia (dacă doriți, și argumente împotriva celorlalte viziuni) • recomandări în raport cu aceasta sau cu privire la altă posibilă viziune • un scurt paragraf care să reflecte cum ați dori să arate Valea Jiului în următorii 5-10 ani (concret, din perspectiva nevoilor actuale).
- Vă rugăm să transmiteți răspunsurile la următoarele adrese: alexandru.enea@pwc.com samira.serbanescu@pwc.com gabriel.simion@pwc.com ” se arată în comunicatul PricewaterhouseCoopers.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara