Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Europa este capabilă să ne facă să rămânem împreună, unii lângă alții…

Astăzi, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles,  a avut  loc prezentarea de către Cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, a programului de activități al Președinției germane la Consiliul Uniunii Europene.

În discursul său, doamna CancelarAngela  Merkel a subliniat faptul că: „E o bucurie pentru mine să lansez președinția germană, în plenul PE. Cum majoritatea dumneavoastră știu, apreciez foarte mult relațiile directe cu oamenii și ne-au lipsit foarte mult conversațiile față în față. După pandemia Covid, este o mare bucurie să mă adresez dumneavoastră, din inima democrației europene, în aceste vremuri din care UE trebuie să iasă mai puternică. Misiunile care ne așteaptă sunt importante și așteaptă eforturi importante. Avem nevoie de confruntări parlamentare deosebite, de conciliere politică, de traducere culturală la nivel de regiuni și avem nevoie de dumneavoastră.
Pentru mine sunt importante cinci  teme: drepturile noastre fundamentale, coeziune, protecția climei, digitalizarea și răspunderea UE la nivel mondial. Aceste cinci priorități sunt importante pentru că noi ne dorim ca Europa să se transforme în mod echitabil. De asemenea, dorim să protejăm și să ocrotim Europa. Doar atunci va rezista într-o lume care se schimbă foarte rapid. Vizita de astăzi reprezintă un test de rezistență pentru istoria UE. Pandemia de Covid a lovit puternic cetățenii. Am avut mai mult de 100.000 decese în UE și mulți cetățeni au trebuit nici măcar să își ia ”Adio” din cauza izolării. Să nu uităm asta mai ales când vom începe o nouă etapă când vom susține relansarea economiei. Economia noastră a fost și va fi puternic lovită. Am pierdut multe locuri de muncă și a trebuit să ne ocupăm de sănătatea cetățenilor. Pentru a rupe lanțul de infectare, multe drepturi au trebuit îngrădite. Au fost prețuri pe care a trebuit să le plătim pentru că au fost generații de europeni care au luptat și s-au trudit pentru aceste drepturi fundamentale. O pandemie nu trebuie să fie o scuză pentru a nu respecta principiile democratice. Fiecare stat din Europa își amintește altfel evenimentele istorice sau luptele pentru statul de drept. Dar, ne unește tocmai această înfăptuire: drepturile fundamentale pe care le avem în Europa. Pentru mine, care am petrecut peste 35 ani într-un sistem în care nu era libertate, această îngrădire a drepturilor fundamentale în timpul pandemiei a fost o decizie greu de luat!
În acest moment istoric, Germania preia președinția UE. Misiunea solicită din partea mea mult respect și răspundere. Eu cred în Europa și sunt convinsă de idealul european. Europa nu e un dar, un cadou,  ci Europa este un organism viu, pe care îl putem influența. Europa ne oferă ne obligă să acționăm. Nu fără,  ci cu Europa putem să ne menținem convingerile și libertatea. Avem nevoie mai mult decât oricând de o axare pe drepturile fundamentale. Avem nevoie de coeziune socială. Europa va rămâne inovatoare doar dacă vom găsi răspunsuri inovatoare la digitalizare sau la schimbările climatice. Drepturile fundamentale reprezintă temelia mea, aspectul cel mai important pentru această președinție germană. Al doilea principiu esențial pentru Europa este coeziunea. Europa va ieși mai puternică din această criză, doar dacă suntem hotărâți să găsim soluții în pofida tuturor diferențelor. După criză, Europa va fi mult mai puternică doar cu coeziune. Solidaritatea europeană este o investiție durabilă. Împreună să facem Europa puternică!!!  Această misiune va fi susținute de guvernul german, de mine însă am nevoie și de dumneavoastră. Pentru a proteja coeziune în Europa, avem nevoie de P.E.  pentru că dvs sunteți cei care intermediați și reprezentați peste 500 milioane de cetățeni. Ne dorim să stabilizăm Europa pe termen lung, o Europă care să facă față provocărilor din prezent și viitor. Ne dorim un acord, deoarece timpul ne presează. În timpul președinției germane, vom acorda foarte multă atenție tinerilor și copiilor,  deoarece ei au fost foarte puternic afectați de criză. Împreună cu o listă de priorități pentru tineri, vom încerca să aducem o garanție mai puternică pentru tineri, ca ei să își găsească un loc de muncă. Trebuie să le arătăm euroscepticilor câte beneficii aduce Europa. Cred că este corect ca cetățenii și regiunile afectate de criză să simtă solidaritatea noastră. Este în interesul nostru.Legat de schimbările climatice, avem nevoie de o soluție globală iar Europa are un rol de pionier. Strategia pentru pactul ecologic al Comisiei Europene este o linie directoare pentru noi .Cu privire la tranziția digitală, solicită o schimbare radicală a vieților noastre. Implicarea către această tranziție nu înseamnă că vom pierde sau spulbera locurile de muncă a milioanelor de cetățeni. Este exact invers. Europa trebuie să își redobândească suveranitatea digitală în domenii precum calculatoarele cuantice sau infrastructura digitală. Ne dorim Europa? Atunci avem nevoie de răspundere pe digitalizare, schimbările climatice, avem nevoie de o răspundere a Europei în lume, cu o Europă mai ecologică, mai digitală, mai inovatoare și mai pregătită pentru viitor. Europa este capabilă să ne facă să rămânem împreună, unii lângă alții.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share