Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

” A distruge diferențele și a distruge rădăcinile înseamnă, întocmai, a distruge persoana umană”

Recentul manual de comunicare internă al Uniunii Europene, care îndemna la incluziune și evitarea unor cuvinte precum ”Miss” și ”Mrs”, dar și ”Christmas” sau a unor nume precum ”Maria” și ”Ioan”, a fost în cele din urmă retras, după ce a trezit nu puține nedumeriri și polemici. Anunțul a fost dat de comisarul pentru egalitate de șanse Helena Dalli, care a spus că : ”analizăm în prezent aceste preocupări pentru a le aborda într-o versiune actualizată”.

Într-un interviu realizat de Massimiliano Menichetti pentru Vatican News în cursul dimineții de marți, 30 noiembrie a.c., înainte de anunțul comisarului european amintit, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a afirmat că, din nefericire, se observă tendința generalizată de a omologa totul dar, nerespectând justele diferențe, se cade în pericolul de a distruge însăși persoana umană.

M. Menichetti: Eminență, ce reflecție vă sugerează aceste fapte și de ce se întâmplă?
Card. P. Parolin: «Cred că este justă preocuparea de a șterge toate discriminările. Este o cale de care am devenit cu toții din ce în ce mai conștienți și care, evident, trebuie să se traducă pe un plan practic. În opinia mea, însă, nu aceasta este calea de urmat pentru a atinge acest obiectiv. În cele din urmă, există riscul de a distruge, de a anihila persoana umană, în două direcții principale. Prima, cea referitoare la diferențierea care caracterizează lumea actuală și, din nefericire, tendința este aceea de a omologa totul, fără a ști să respectăm, în schimb, și justele diferențe, care evident că nu trebuie să devină motiv de contrapuneri sau sursă de discriminare, dar trebuie să fie integrate tocmai pentru a construi o umanitate deplină și integrală. Pe de altă parte, avem uitarea a ceea ce este, de fapt, realitatea, iar cine merge împotriva realității se pune singur într-un serios pericol. Apoi, este ștergerea rădăcinilor, mai ales în ceea ce privește sărbătorile creștine, dimensiunea creștină chiar a Europei noastre. Desigur, noi știm că Europa își datorează existența și identitate multor contribuții, dar cu siguranță nu poate fi uitat faptul că unul din aporturile principale, dacă nu chiar principalul, a fost chiar creștinismul. Așadar, a distruge diferențele și a distruge rădăcinile înseamnă, întocmai, a distruge persoana umană».

M. Menichetti: Papa se pregătește să plece într-o călătorie în Europa unde, cu siguranță, cultura, tradiția și valorile marchează un drum de primire. Cu toate acestea, unii continuă să construiască o Europă care șterge propriile rădăcini.
Card. P. Parolin: «Într-adevăr. Mi se pare că papa, chiar în mesajul video adresat acum câteva zile Greciei și Ciprului înainte de plecare, subliniază această dimensiune europeană. Altfel spus, a merge la izvoarele Europei înseamnă a regăsi ceea ce reprezintă elementele ei constitutive. Cultura greacă este cu siguranță unul din aceste elemente. Apoi, Papa face referință la Cipru, înțeles ca una din prelungirile europene ale Țării Sfinte. Cred, așadar, că această călătorie are loc la momentul potrivit, fiind o călătorie care ne aduce aminte tocmai de aceste dimensiuni fundamentale care nu pot fi șterse. Trebuie să regăsim capacitatea de a integra toate aceste realități fără a le ignora, fără a le combate, fără a le elimina și fără a le marginaliza”.

Cu doar câteva zile înainte de acest interviu, la Sf. Liturghie pentru Ziua Națională a României, cardinalul Parolin spunea că: ”chiar și în așa-numitele societăți moderne, democratice și iluminate există creștini care suferă persecuții pentru convingerile lor”. Cu toate acestea, ”nicio putere lumească și nicio suferință pământească nu ne poate lua adevărata noastră identitate, care este demnitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu, destinați la viața veșnică. Mesajul creștin (…) nu doar că insuflă speranță în dificultăți, dar ne încurajează mai mult decât orice altceva să înfruntăm suferințele din această lume”.

În același context, cardinalul secretar de stat a transmis un scurt mesaj video pentru românii din țară și pentru cei aflați departe de patrie în care sublinia dimensiunea credinței care a însoțit în mod admirabil poporul român încă de la întâlnirea cu Evanghelia.  Înaltul Prelat  a încurajat astfel românii să-și păstreze credința, care a răzbit dincolo de anii grei și întunecoși de după al Doilea Război Mondial, și să facă astfel încât aceasta ”să devină cu adevărat Lumină și Mărturie înaintea Europei noastre și a lumii întregi”.

La Sfânta Liturghie pe care a oficiat-o la Roma cu ocazia Zilei Naționale a României, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a adus binecuvântarea Papei Francisc și a transmis un mesaj video pentru românii din țară și de departe. Prelatul a avut o încurajare specială pentru cei care trec prin dificultăți și au nevoie de susținerea specială a Domnului.”

”Sunt deosebit de bucuros să pot adresa un călduros salut întregii națiuni române, românilor pe care i-am întâlnit la celebrarea Sfintei Liturghii, românilor care trăiesc în România și celor din afara României pentru că mulți sunt departe mai ales din motive de muncă. Un salut foarte călduros la această aniversare, deosebit de semnificativă, la 100 de ani de relații diplomatice între Sfântul Scaun și România. Nu e aici cazul să amintim toată istoria, o istorie care, ca în toate țările, cunoaște lumini și umbre. Dar,  aș vrea să subliniez mare dimensiune a credinței care a caracterizat întotdeauna poporul român de când a primit Evanghelia și care nu a fost umbrită nici chiar în anii grei și întunecoși de după al Doilea Război Mondial. Urarea mea este ca acest centenar să fie cu adevărat o ocazie de binecuvântare din partea Domnului pentru toți: pentru autorități, pentru populație și, mai ales, pentru cei care se află în dificultăți mai mari și care au nevoie de o susținere specială din partea Domnului. Domnul să reverse lumina Feței sale asupra tuturor și să-i binecuvânteze, iar întregii țări să-i dăruiască Pacea. Eu cred că prin cuvântul pace, după cum bine știm, spunem totul, pentru că pacea înseamnă toate bunurile care permit fiecăruia și tuturor, fiecărei persoane și întregii comunități naționale să trăiască potrivit cu demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și să aibă la îndemână toate acele bunuri care permit să se dezvolte ca persoană umană. Mai presus de toate, păstrați-vă credința, o credință trainică, o credință tare care să poată înfrunta dificultățile, care să devină cu adevărat lumină și mărturie înaintea Europei noastre și a lumii întregi. Domnul să vă binecuvânteze și să vă însoțească în toate zilele vieții voastre! Vă mulțumesc!” a transmis în mesajul său, înaltul prelat  de la Vatican.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share