Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”

Președintele Vladimir Putin  a recunoscut aseară  independența Donețkului și Luganskului și a vorbit pe larg despre cum a fost formată Ucraina, pe timpul lui Stalin, atunci când, a luat părți din Polonia, România și Ungaria. 
”Aș dori să subliniez din nou că Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură și spațiu spiritual. Aceștia sunt camarazii noștri, cei mai dragi nouă – nu doar colegii, prietenii și oamenii care slujeau cândva împreună, ci și rudele, oameni legați prin sânge, prin legături de familie.(…) Așadar, voi începe cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia sau, mai precis, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început practic imediat după revoluția din 1917, iar Lenin și asociații săi au făcut-o într-un mod care a fost extrem de dur cu Rusia – prin separarea, ruperea a ceea ce este istoric rusesc. Nimeni nu a întrebat milioanele de oameni care trăiesc acolo ce părere au. Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic  Stalin a încorporat în URSS și a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a dat Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat Crimeea departe de Rusia dintr-un motiv oarecare și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei modern” a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Acest pas reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk”, au transmis Charles Michel și Ursula  von der Leyen, care au asigurat că “Uniunea va reacționa prin sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”. “Uniunea își reiterează sprijinul său neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.

UE

”Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei prin acordarea de sprijin financiar și militar separatiștilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina”, a  transmis și liderul NATO, Jens Stoltenberg.  Acesta a condamnat decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatelor “Republica Populară Donețk” și “Republica Populară Luhansk”. “Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte”, a transmis el, într-o declarație de presă, alăturându-se reacțiilor occidentale de condamnare a deciziei luată de președintele Rusiei și aprobată de Duma de stat.

Preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joseph Biden şi Emmanuel Macron, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au avertizat Rusia, în cursul nopţii de luni spre marţi, că decizia de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk “nu va rămâne fără ripostă”.

“Cele trei părţi sunt de acord că această manevră unilaterală a Rusiei este o încălcare gravă a Acordului de la Minsk. Germania, Franţa şi Statele Unite condamnă vehement decizia preşedintelui Rusiei. Această acţiune nu va rămâne fără o ripostă”, anunţă Statele Unite, Franţa şi Germania, într-un comunicat comun, citat de CNN, informează Mediafax. Statele Unite, Franţa şi Germania au anunţat menţinerea “angajamentelor faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Statele Unite se aşteaptă ca armata rusă să intervină în următoarele ore în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a declarat un oficial de rang înalt de la Washington. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru misiuni de “menţinere a păcii” în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora. Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, fiind acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie.

ONU şi majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au condamnat luni, într-o reuniune de urgenţă,  decizia Rusiei de a recunoaște independența celor două republici separatiste, în timp ce Moscova a asigurat că va rămâne “deschisă diplomaţiei”.

 

”Desemnarea armatei ruse de către preşedintele Vladimir Putin drept “forţă de menţinere a păcii” pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiste din estul Ucrainei este “un nonsens”, a declarat  ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield. “Credem că toate ţările ar trebui să rezolve diferendele internaţionale prin mijloace paşnice, în conformitate cu scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a  să declarat ambasadorul chinez Zhang Jun. Rusia nu închide uşa “diplomaţiei” pentru a rezolva criza din Ucraina, dar va împiedica o “baie de sânge” în teritoriile separatiste din estul ţării a căror independenţă Moscova tocmai a recunoscut-o, a asigurat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. “Rămânem deschişi diplomaţiei, pentru o soluţie diplomatică. Totuşi, nu intenţionăm să permitem o baie de sânge în Donbas”, a declarat diplomatul rus.

 

”Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki “Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite, a  transmis și președintele Klaus Iohannis.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și a evoluțiilor negative din această seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!

 

Conform noului nivel de alertă, al cărui text este prezentat mai jos și la linkul indicat, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei. Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE reiterează solicitarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

 

 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share