07/12/2021

A fost semnat programul DIANA în cadrul NATO

 Cei 30 de miniștri ai apărării din cadrul NATO au aprobat ieri, un nou plan general de apărare a Alianței Nord-Atlantice în situații de criză și de conflict, iar  “Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO”.

Miniștrii apărării au analizat  progresele înregistrate în răspunsul alianței la amenințarea tot mai mare reprezentată de sistemele de rachete ale Rusiei. “Nu vom oglindi comportamentul destabilizator al Rusiei și nu avem nicio intenție de a desfășura noi rachete nucleare terestre în Europa”, a declarat Stoltenberg. “Așadar, punem în aplicare un pachet echilibrat de măsuri politice și militare pentru a răspunde la această amenințare”, a  conchis  secretarul general  al NATO.

2110-media-progr-en

”Ne-am sporit prezența în Marea Neagră pentru că Marea Neagră are o importanță strategică pentru NATO. Trei aliați ai NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria, iar apoi, desigur, avem doi parteneri foarte apropiați, Georgia și Ucraina, și am asistat la anexarea ilegală a Crimeei și am văzut comportamentul agresiv al Rusiei în Marea Neagră. Așadar, ne-am sporit prezența în regiune, în aer, pe uscat și pe mare, și evaluăm în mod constant ce putem face mai mult, în parte prin creșterea prezenței, dar și prin creșterea capacității noastre de a desfășura rapid forțe, dacă este necesar. Și tocmai de aceea avem nevoie de o pregătire ridicată a forțelor noastre”, a  declarat în conferința de presă.  La Summit-ul de la Bruxelles, liderii NATO ” s-au angajat să consolideze Alianța  inclusiv prin promovarea și protejarea inovației transatlantice”, a spus secretarul general. „Astăzi ne îndeplinim acest angajament. Și împreună ne vom menține oamenii în siguranță într-o lume, aflată mereu în schimbare. ”, a adăugat el.

 

 

Acest fond multinațional va ajuta NATO să-și păstreze avantajul tehnologic, permițând investiții – în valoare de  un  miliard de euro – în tehnologii cu dublă utilizare cu potențială aplicație pentru apărare și securitate. De asemenea, va facilita o cooperare mai strânsă și de încredere cu inovatorii deep-tech, care altfel ar putea fi în imposibilitatea de a dezvolta cu succes soluțiile inovatoare cele mai necesare pentru protecția Alianței.

Împreună cu Acceleratorul de inovare în domeniul apărării al NATO pentru Atlanticul de Nord – sau DIANA – Fondul pentru inovare va sprijini dezvoltarea unei comunități transatlantice de inovare protejate. De la lansarea sa la Summit-ul de la Bruxelles al NATO, o serie de Aliați au făcut oferte pentru a găzdui sediul central, centrele de testare și site-urile de accelerare care vor face rețeaua DIANA atât în ​​Europa, cât și în America de Nord. Se preconizează că ambele inițiative vor fi pe deplin  FUNCȚIONALE la Summitul NATO de la Madrid din 2022.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share