Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dumnezeu să îl așeze cu drepții în Împărăția Luminii pe EPISCOPUL GURIE AL DEVEI ȘI HUNEDOAREI

Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a trecut la cele veşnice joi, 21 octombrie, după o grea suferinţă provocată de infectarea cu virusul Sars-Cov 2.

La lăsarea serii, trupul neînsuflețit al Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a fost așezat în Catedrala Episcopală din Deva, acolo unde, în urmă cu aproape 12 ani, Preasfinția Sa era întronizat ca primul episcop al nou-înființatei eparhii hunedorene. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Preasfinției Sale a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, precum și de preoții, monahii și credincioșii pe care i-a iubit și prețuit atât de mult! La așezarea trupului în Catedrala Episcopală s-a săvârșit o slujbă de pomenire, după care cei doi ierarhi au rostit scurte cuvântări de mângâiere pentru clerul și poporul dreptcredincios hunedorean. De la ora 20.30 a fost oficiată slujba Prohodului de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Vineri seară, începând cu ora 19.00, se va săvârși Slujba de Priveghi. Înmormântarea Preasfințitului Părinte Episcop Gurie se va oficia sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 12.00, după săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, cu începere de la ora 9.30.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis joi o telegramă de condoleanțe adresată Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereul Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și Membrilor Consiliului Eparhial și ai Adunării Eparhiale.

”Cu profundă durere în suflet, am aflat de trecerea neașteptată din această viață a Preasfințitului Părinte Gurie, primul Episcop al nou înființatei Episcopii a Devei și Hunedoarei (2009), arhipăstor misionar și harnic, care s-a remarcat prin vocația sa spre dialog și comuniune, prin bunătatea și dărnicia părintească, exprimate adeseori atât față de clerici, cât și de credincioșii păstoriți. Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoții, monahii și credincioșii îndoliatei Episcopii a Devei și Hunedoarei, înălțăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!” se arată în mesajul PATRIARHULUI DANIEL.  Ierarhul s-a născut pe 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuiești, județul Cluj. A urmat Școala Generală în satul natal, Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), apoi Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992).

A studiat la Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996), unde a susţinut teza de licență „Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor”.A studiat la Facultatea de Teologie Catolică din Padova, Italia, unde a urmat cursuri de Teologie sistematică (1996-1997), la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova, Italia, unde a urmat cursuri de specializare şi a susţinut lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană” susținută în februarie 2001. A urmat cursuri de doctorat în perioada 1997-2001 şi a fost declarat doctor în Teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”. A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a fost titular al catedrei de Teologie Pastorală. A intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Lainici (1988-1989). A fost secretar de cabinet al Mitropolitului Nestor Vornicescu al Olteniei, (1989-1996). A fost tuns în monahism (1990), hirotonit ierodiacon (februarie 1990), hirotonit ieromonah (ianuarie 1992), a fost eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996). A fost hirotesit protosinghel (iulie 1996), apoi a ocupat funcţia de vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000-august 2001). A fost hirotesit arhimandrit (2001), iar în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. A fost hirotonit arhiereu și instalat ca Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul” pe 5 august 2001. I s-a schimbat titulatura după înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei în „Gorjeanul” (2004).

Pe 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei şi a fost întronizat Episcop al Devei și Hunedoarei pe 29 noiembrie 2009.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share