Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CUZA a implementat o nouă politică militară, ce a condus la realizarea primelor forțe armate românești moderne

Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar conştiinţa poporului român despre unitatea sa etnică este străveche. Când românii din Ardeal coborau la iernat cu turmele lor în Câmpia Dunării sau dincolo de Dunăre, pe ţărmul Mării Negre, auzeau pretutindeni aceeaşi limbă şi vedeau aceleaşi obiceiuri. Tot aşa, când pescarii de la „baltă” treceau cu carele lor de peşte peste munţi, spre Braşov, Făgăraş, Sibiu, Bistriţa şi mai departe, întâlneau aceeaşi limbă şi îşi dădeau seama că reprezentau unul şi acelaşi popor. Dar, dacă exista o conștiință populară şi una cărturărească asupra unităţii etnice românești, nu era şi o unitate politică, existând concomitent trei state: unul la miazăzi de Carpaţi, numit Ţara Românească, altul la răsărit, numit Moldova, şi un al treilea în interiorul lanţului carpatic, numit Transilvania.  Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost cel care, în ansamblul reformelor structurale ale viitorului stat România, a implementat o nouă politică militară ce a condus la realizarea primelor forțe armate românești moderne. Astăzi, 24 ianuarie, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent Iulian Berdilă a participat, alături de ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, la ceremonia militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

Evenimente similare au avut la Iași. În această seară, angajaţi ai Ministerului Apărării şi ai Ministerului de Interne vor mărşălui cu torţe aprinse pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii din Iași.

”Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune. Unirea Moldovei cu Țara Românească nu ar fi fost posibilă fără acțiunile curajoase ale pașoptiștilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomației românești pe lângă Cancelariile Marilor Puteri și, mai ales, fără susținerea populară a românilor. Așadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voință și de curaj a întregului popor și a elitei sale politice.Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.(…) Drumul nostru către prosperitate este vegheat de valorile și libertățile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moștenite de la înaintași. Asemenea tuturor democrațiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, și în România mișcări politice extremiste încearcă să ne influențeze societatea.

Le recunoaștem cu ușurință, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înțelegeri, frica în locul acțiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiției prin lege. Societățile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci și  lecțiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul și înțelepciunea socială, susținerea  puternică a valorilor europene și euroatlantice acționează ca un veritabil catalizator în jurul libertăților democratice. Vă mulțumesc și am încredere că împreună vom menține România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democrațiilor europene și occidentale!La mulți ani, România!La mulți ani, români!La mulți ani, ieșeni!” a transmis în mesajul său și premierul Nicolae Ciucă, la Iași.

”Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul, pe fondul huiduielilor din piaţă, „nucelul dur” al mulţimii care a huiduit fiind format din simpatizanti AUR: „PNL si PSD, aceeaşi mizerie”, „Vrem anticipate”, „Hoţii”.

„Vă îndemn să lăsăm deoparte tot ce ne desparte şi uniţi să ne urmărim obiectivele comune, creşterea economică şi a nivelului de trai al românilor”, a spus Ciolacu, în discursul său.

”Mica Unirea a fost consolidată de principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar la adoptarea constitutiei, din 1866, noul stat este denumit “România”, în plus, in 1867, este stabilită prin lege si moneda națională – LEUL” a declarat  PRINCIPELE NICOLAE.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share