Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A înflorit Laleaua de Cazane

Laleaua de la  Cazane a înflorit, anunță administratorii rezervației naturale Parcul Național Porțile de Fier. Este o floare care crește doar în zona Clisurii Dunării și care poate fi văzută timp de o lună. Rezervația în care se află floarea este administrată de regia națională Romsilva.

„A înflorit Laleaua de Cazane. Simbol al Clisurii, laleaua de Cazane sau laleaua bănățeană atrage, în fiecare primăvară, sute de turişti dornici să-i admire frumusețea în sălbăticia stâncoasă a cazanelor Dunării”, au anunțat  reprezentanții Romsilva. Floarea crește pe versanții de pe malul Dunării și poate fi admirată doar de pe vapoare. Florile lalelei bănăţene sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre.  Laleaua de Cazane este o specie strict protejată și unicat în lume, crește pe versanții abrupți ai masivului Ciucaru Mare, în zona Cazanelor și, datorită protecției se află în stare de conservare favorabilă.”Este un spectacol unic în zona Cazanelor, așa că te așteptăm la Dubova!”, a transmis  unul dintre proprietarii pensiunilor din zonă. A fost menționată prima dată în anul 1884 de către botanistul ungur Vincze von Borbás⁠, cel care i-a dat numele științific. Laleaua galbenă de Clisură este protejată de legislaţie. Cei care rup aceste flori pot primi amenzi de până la 15.000 de lei.

Parcul Natural Porţile de Fier este o arie protejată înfiinţată prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III a – Zone Protejate, ca un teritoriu în care remarcabila frumuseţe a peisajelor şi diversitatea biologică pot fi valorificate în condiţiile păstrării nealterate a tradiţiilor, iar îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor să fie rezultatul unor activităţi economice ale locuitorilor, desfăşurate în armonie cu natura.
Pe teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier au fost declarate 3 situri Natura2000: ROSCI0206 Porţile de Fier, ROSPA0026 Cursul Dunării Baziaş-Porţile de Fier şi ROSPA0080 Munţii Almăjului-Locvei. Aceste arii naturale protejate de interes comunitar au fost declarate în baza legislaţiei europene, şi anume Directiva 92/43/CCE privind conservarea habitatelor naturale, a faunei şi florei sălbatice, respectiv Directiva 79/409/CCE privind conservarea păsărilor sălbatice.
În ianuarie 2011 Parcul Natural Porţile de Fier a fost desemnat sit RAMSAR, ceea ce înseamnă că are statut de arie naturală protejată de interes internaţional, recunoscându-se astfel valoarea inestimabilă a biodiversităţii, a peisajului, dar şi a comunităţilor locale din parc

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share