Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A murit Florentina Satmari, unul dintre cei mai mari realizatori TV care a promovat folclorul

A murit Florentina Satmari, unul din marii oameni de televiziune ai ţării, promotoare a folclorului naţional şi sprijinitoare a multor generaţii de rapsozi.

Ne-a părăsit MAMUCA. Florentina Satmari, unul dintre marii profesioniști ai Televiziunii Romane, cea care a format zeci și sute de artiști, dandu-le aripi în lumea cantului ! Cu mare durere în suflet va spun drum lin către stele Mamuca, odihna in lumina, aplauze și flori” a transmis pe Facebook cântăreaţa de muzică populară Matilda Pascal Cojocarita.

De-a lungul vremii Florentina Satmari a lansat mulţi dintre artiştii din muzica populară de azi.

Citește și:

Florentina Satmari despre Alexandru Pesamosca: Un om ca el se naște la un milion de ani!

Absolventă a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” – secţia canto clasic, Florentina Satmari a realizat la TVR emisiuni de muzică populară sub îndrumarea marelui om de televiziune Tudor Vornicu.
Numele ei este legat de organizarea Festivalurilor: “Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi “Maria Tănase” de la Craiova, a Festivalului “Callatis”, dar şi a multor emisiunii TV.

Și Maria Dragomiroiu s-a arătat îndurerată de vestea că a murit Florentina Satmari. Ea spune că nu va uita niciodată că a devenit un artist ”consacrat” și iubită ”de marele public” datorită Florentinei Satmari.

”Iarăși o zi tristă pentru mine, pentru familia mea si pentru foarte mulți interpreți de muzică populară și nu numai. A plecat dintre noi doamna Florentina Satmari, acest mare profesionist al Televiziunii Române. În emisiuni de mare profesionalism, cu o intuiție extraordinară, a dat aripi multor interpreți din toate zonele folclorice. Toți au devenit interpreți consacrați și iubiți de marele public. Mă număr și eu printre acești interpreți și nu voi uita niciodată acest lucru, mă voi ruga bunului Dumnezeu să o odihnească în pace și liniște! Sunt doar două luni de când ne-am întâlnit și ne-am bucurat împreună la ziua soțului meu, Bebe Mihu. Viața este așa de scurtă, ea este formată doar din trăiri și amintiri! Să încercăm să le facem frumoase!” – a transmis artista de muzică populară.

”Florentina este unul dintre realizatorii de televiziune cei mai dragi mie. Am colaborat decenii la rând, iar roadele colaborării noastre sunt zeci de emisiuni de colecție rămase în arhiva Televiziunii Române și nu numai”, scria Irina Loghin pe pagina sa de socializare în 2022.

Forentina Satmari a lansat multe tinere talente

Ea a descoperit şi a lansat numeroase tinere talente pe care azi le regăsim în Filmoteca de Aur a TVR. Aceasta a realizat împreună cu Paul Urmuzescu emisiuni-spectacol intitulate de la „Allhambra la Tănase”, dar şi emisiuni despre creaţia marilor compozitori.

A realizat filme cu mari interpreţi de muzică populară: “Roata vieţii” cu Maria Dragomiroiu, “Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, “Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu, etc. Deşi îndrăgostită de televiziune, Florentina Satmari nu a renunţat definitiv la cântat, efectuând diverse turnee în Europa şi chiar în Japonia. Florentina Satmari s-a ocupat de realizarea şi imaginea Festivalului “Callatis”, iar din 2004 a realizat emisiunea “Album Naţional” la Naţional TV. De asemenea, a realizat o serie impresionantă de emisiuni, concerte, turnee (caravane), festivaluri folclorice, prin care-a adus atâta bucurie publicului şi îndrăgiţilor interpreţi.

Un interviu realizat de Florentina Satmari in anul 1993 cu marele compozitor Henry Mălineanu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share