Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A murit la doar 16 ani după ce a fost drogată și violată de un tânăr cunoscut pe rețelele de socializare

Moarte învăluită în mister a unei fete de doar 16 ani. Adolescenta din Bucureşti ar fi fost găsită fără viaţă într un sat din Neamţ unde plecase la un concurs şcolar. Primele suspiciuni sunt că ar fi consumat un drog periculos după ce s-a întâlnit cu un tânăr cunoscut pe reţelele de socializare. Procurorii DIICOT conduc ancheta.

Cei doi s-ar fi cunoscut pe rețelele sociale. Băiatul ar fi așteptat-o pe fată în gara din Piatra Neamț. S-au plimbat o vreme cu mașina, după care au mers acasă la tânărul de 19 ani, unde se aflau și părinții acestuia. După câteva ore, a fost găsită în stare gravă într-o baltă de sânge din cauza unei hemoragii puternice.

Drogată și violată

Tatăl fetei crede că atât băiatul, cât și părinții săi care se aflau acasă în acel moment, s-ar fi speriat când au văzut-o în acea stare extrem de gravă și n-ar fi sunat imediat la 112. Când au sunat, a fost prea târziu și fata nu a mai putut fi salvată.

Se ia în calcul și un posibil raport sexual. În urma necropsiei a reieșit că în organismul fetei erau cantități destul de mari dintr/un drog extrem de periculos. Motiv pentru care pe fir au intrat și procurorii DIICOT care au făcut percheziții. Trei persoane au fost reținute printre care și băiatul de 19 ani, cu care se afla fata în noaptea tragediei. Acum părinții fetei vor să afle ce s-a întâmplat.

Vor depune o plângere penală pentru viol, bănuiesc că fata lor ar fi fost drogată și violată în noaptea respectivă. Copila de 16 ani mersese la Piatra Neamț pentru un concurs unde urmau să participe 200 de elevi din toată țara.

Părinții fetei sunt în stare de șoc: „Ne-a distrus familia, ne-a distrus tot. Singurul copil…”

Nicu Ionășchiță, tatăl fetei: „Nu ne-a spus nicio clipă că merge să se întâlnească cu băiatul. Au ajuns acasă la el, acasă la el erau și părinții. Copilul meu a intrat sănătos, nu avea nicio durere nimic… La un moment dat, ei au intrat in dormitor şi acolo nu ştiu ce s-a întâmplat. M-a și sunat să îmi iau copilul că este mort”.

Iniţial, spune bărbatul, se conturase ipoteza că tânăra ar fi murit din cauza unei hemoragii puternice, după ce băiatul încercase să întreţină cu ea relații intime. Rezultatele necropsiei au arătat însă o intoxicație cu un drog sintetic, extrem de periculos, care poate induce euforie, halucinaţii, agitaţie sau anxietate.

Tatăl victimei bănuieşte că tânărul i-ar fi administrat drogurile fără voia ei.

Nicu Ionășchiță, tatăl fetei: „Băiatul este consumator. În anturajul lui e cunoscut ca și consumator. Copilul a fost acolo, s-a întâlnit cu el, i-a pus ceva în băutură. Știți cât durează? O fracțiune de secundă să ii pună așa ceva în pahar și în următoarele minute s-a declanșat hemoragia internă și nu mai are ce să îi facă, nu mai poate fi salvată”.

Nicu Ionășchiță, tatăl fetei: „Numai pe ea o aveam, era singurul copil. Făcea parte din Uniunea Scriitorilor din România, era înscrisă la clubul de debate. Aici, în spatele meu, e biblioteca ei. Sute de cărți… Sute, sute, citite toate. Știa patru limbi”.

Tatăl fetei este încă în stare de şoc. Spune că fata lui era foarte cuminte, un elev eminent. Nu îşi explică cum a ajuns să-l cunoască pe tânărul din Piatra Neamţ, şi mai ales să aibă încredere oarbă în el. Iată ce ne-a declarat:

„Ea s-a întâlnit cu băiatul ăsta, se cunoștea cu el de pe Snapchat.  A luat-o de la gară și nu știu ce au făcut. Au plecat. Unde s-au dus… în oraș, ei știu. Ne-a distrus familia, ne-a distrus tot. Singurul copil… era premiantă. Daca vă trimit o poză cu biblioteca copilului… era geniu. Ne-a rupt în bucăți. Nu a făcut niciodată probleme copilul ăsta, deci niciodată. O singură greșeală a făcut. Astăzi. A fost fatală”.

Nicu Ionășchiță, tatăl fetei: „Învăţaţi toţi părinţii… nu ştiu.. ştiţi cât durează? O fracţiune de secundă să-i pună aşa ceva în pahar şi apoi se declanşează hemoragia şi nu mai poate nimeni să o salveze.”

Tânărul s-ar fi născut în Italia, iar vecinii lui nu ştiu mai nimic despre el sau despre familia lui. Nici în atenţia poliţiştilor nu figura cu antecedente penale.

În urma incidentului, poliţiştii din Neamţ au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi au cerut expertiza medico legală. Rezultatul a arătat că tânăra murise din cauza unui drog sintetic asemănător amfetaminelor. Substanţa activă este catinona, care spun medicii toxicologi, atacă inima și creierul.

În anchetă au intrat şi procurorii DIICOT, care l-au luat la întrebări pe tânărul de 19 ani. Din probele strânse aceştia au aflat că tânăra ar fi consumat drogul împreună cu suspectul. Acesta le-a spus anchetatorilor şi de unde avea drogurile, iar procurorii au mai reţinut doi suspecţi. Toţi 3 au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de droguri. Tatăl fetei este devastat.

Nicu Ionășchiță, tatăl fetei: „Învăţaţi toţi părinţii… nu ştiu.. ştiţi cât durează? O fracţiune de secundă să-i pună aşa ceva în pahar şi apoi se declanşează hemoragia şi nu mai poate nimeni să o salveze.”

Poliţiştii au stat de vorbă şi cu organizatorii conferinţei la care tânăra trebuia să participe alături de alţi 170 de elevi din toată ţara.

Oniciun Grigoruță, directorul liceului: „Aceşti copii au acorduri parentale semnate în care şi-au dat acordul să vină neînsoţiţi şi să se cazeze unde vor ei în Piatra Neamţ.”

Părinţii fetei spun că nu au semnat şi nici nu ştiau de existenţa unui astfel de document. Mai mult, Inspectoratul şcolar judeţean susţine că directorul liceului trebuia să anunţe orice eveniment la care e partener.

Florentina Moise, inspector şcolar general: „Este o anchetă a Inspectoratul Școlar Neamţ, dar ţinând cont de amploare, nu vrem să împiedicăm cercetările DIICOT.”

Psihologii le recomandă părinţilor să fie atenţi la schimbările de comportament ale copiilor pentru că unele pot fi provocate de consumul de droguri.

Lenke Iuho, psiholog: „Acele comportamente de intensitate, de a ieşi în evidenţă printr-un consum de orice tip, se observa fiziologic pe copil acele schimbări.”

Medicii toxicologi spun că simptomele consumului de droguri precum cel consumat de tânără pot fi identificate. Părinţii trebuie să se alerteze dacă minorii au inexplicabil stări de agitaţie, insomnie sau agresivitate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share