Începând de ieri ABA JIU are un nou director, în persoana inginerului RĂZVAN NCOLAE ȘERBAN. Acesta a fost numit în baza deciziei directorului general al ANAR cu nr. 445/16.08.2022. Acesta și desfășoară activitatea în cadrul instituției de zece ani, deținând pe rând funcția de inginer la Biroul Exploatare Lucrări, UCC și Siguranța Construcțiilor Hidrotehnice, Biroul de Apărare Împotriva Inundaţiilor, Biroul de Mecanizare și șef Formație Diguri Regularizări Craiova.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Bazinal de Gospodărire a Apelor precum şi infrastructura sistemelor bazinale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său în cadrul Bazinului Hidrografic Jiu-Dunăre. Preluate din practică europeană, Administrația Bazinală de Apă Jiu își ghidează activitatea după următoarele principii europene: Principiul utilizării durabile, unitare şi raţionale a apei reprezintă creşterea rolului resurselor de apă în menţinerea dinamicii echilibrului ecologic, necesitatea integrării condiţiilor de calitate şi cantitate ale resurselor de apă cu ecosistemele acvatice. Conceptul “Mai mult spaţiu pentru râuri” ” include principii ca: „lăsaţi râurile să curgă neîncorsetate!”, „apa este parte a unui întreg”, „acumulaţi apa!”. Acest principiu susţine necesitatea redării râurilor a ceea ce “le-am luat” – luncile inundabile – pentru ca acestea să dreneze corespunzător viiturile. Noul concept, “Mai mult spaţiu pentru râuri” oferă:
- noi spaţii pentru atenuarea viiturilor;
- noi spaţii pentru natură.
Conceptul „convieţuirea cu viiturile” înseamnă să conștientizezi riscului la inundaţii. Problema care se pune aici este aceea a gradului de protecţie posibil şi a costurilor pe care le implică realizarea acestui grad de protecţie, respectiv cât de mare este riscul acceptat de societate, precum şi necesitatea ca toţi cei care ar putea avea de suferit de pe urma inundaţiilor să completeze măsurile generale, luându-şi propriile precauţii. Principiul participării publicului la luarea deciziilor (solidarităţii) asigură legătura între autorităţi şi public. Un astfel de organism este Comitetul de Bazin organizat la nivelul fiecărui bazin hidrografic, format din reprezentanţi ai: administraţiei publice locale, utilizatorilor de apă, organizaţiilor neguvernamentale şi instituţiilor cu atribuţii pe această linie. Mecanismul economic include sistemul de contribuţii, plăţi, bonificaţii, tarife şi penalităţi ca parte a modului de finanţare a domeniului. Acest mecanism se bazează pe principiile recuperării costurilor pentru cunoaşterea şi gestionarea resurselor de apă: „poluatorul plăteşte” şi „beneficiarul plăteşte”. Administrația Bazinală de Apă Jiu aplică sistemul de contribuții, plăți, bonificații, tarife și penalități specifice de gospodărire a resurselor de apă, tuturor utilizatorilor de apă, indiferent de deținătorii cu orice titlu ai amenajărilor și instalațiilor.
Sistemul Hidrotehnic Independent Petroşani, unitate aflată în subordinea Administraţiei Bazinale de Apa jiu – Craiova, reprezină autoritatea investită cu aplicarea strategiei naţionale în domeniul gospodăririi durabile a apelor în spaţiul hidrografic Jiu Superior.
Sistemul Hidrotehnic Independent Petroşani are ca principale obiective de activitate:
- Gospodărirea durabilă a resurselor de apă;
- Urmărirea respectării legislaţiei din domeniu gopodăririi apelor;
- Cunoaşterea, conservarea şi protecţia resurselor de apă;
- Apărarea împotriva inundaţiilor;
- Exploatarea şi întreţinerea lucrărilor de gospodărire a apelor;
- Avertizarea utilizatorilor de apă şi a autorităţilor administraţiei publice locale despre pericolul producerii unor poluări accidentale a apelor;
- Asigurarea dezvoltării unitare a infrastructurii în domeniul gospodăririi apelor, prin realizarea unor obiective de interes public naţional, constând în surse noi de apă şi lucrări de apărare împotriva inundaţiilor;
- Asigurarea serviciilor de gospodărire a apelor la nivelul solicitărilor;
- Informarea publicului despre problemele apei şi ale protecţiei mediului. şi următoarele politici în domeniu :
- DE GESTIONARE: cunoaşterea, utilizarea şi valorificarea raţională a serviciilor de gospodărire a apelor;
- DE REABILITARE ŞI DEZVOLTARE a infrastructurii Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor
S.H.I. Petrosani are în administrare: 23.158 km diguri de apărare;27.032 km ziduri de sprijin;28.397 km consolidari de mal;47.784 km recalibrare albie;Acumularea Valea de Peşti; Priza de apă Câmpu lui Neag (Buta). Suprafaţa totală aflată în administrare este de 1.062 km2 şi cuprinde răul Jiu (de la izvor si până la confluenţa cu Jiul de Est se numeşte Jiul de Vest sau Jiul Românesc) cu principalul său afluent Jiul de Est şi alţi 36 de afluenţi de ordinul 2, 3, 4 şi 5, însumănd o lungime totală de 426 km cursuri de apă codificate cadastral şi cursuri de apă neamenajate cu o lungime de 347,6 km.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara